Reprezentanţii asociaţiilor agricole din sectorul vegetal au recomandat fermierilor din stradă se renunţe la proteste şi să aştepte termenele decise pentru implementarea măsurilor, cerând totodată presei să comunice în aşa fel încât fiecare fermier să înţeleagă faptul că o parte dintre problemele lor au fost prinse în procesul verbal încheiat luni cu ministrul Agriculturii.

"Aveţi un mare aport în a linişti prin a comunica în aşa fel încât fiecare fermier din stradă să înţeleagă că o parte din probleme sunt prinse aici, iar dacă sunt probleme particulare, acelea pot fi aduse pe un alt traseu în atenţia autorităţilor, fie că sunt de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Transporturilor, ele pot fi comunicate, dialogate. (...) Sunt convins că fiecare punct de aici se găseşte şi în stradă şi pe această cale şi noi putem comunica colegilor noştri, dar şi dumneavoastră presa aveţi rolul de a stabiliza România şi vă rugăm să o faceţi. (...) De aceea vă rugăm să fiţi alături de noi în sensul în care să putem să stabilim normalitatea în România. Normalitate înseamnă dialog", a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Ionel Arion, la finalul negocierilor.

El a subliniat că în documentul semnat de ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor agricole au fost asumate nişte termene, în aşa fel încât aceste măsuri să poată fi implementate.

"Trebuie să lăsăm timp să se implementeze aceste măsuri, fie pe termen scurt, fie pe termen un pic mai lung. Dacă vedeţi, nicio măsură nu are mai mult 7 - 9 luni. Nu cerem să lăsăm nouă luni de zile, dar vedeţi că sunt unele care se vor implementa în luna ianuarie, mai avem 2 săptămâni din luna ianuarie, vedeţi că scrie proxima şedinţă de Guvern, deci unele dintre ele vor fi adoptate săptămâna aceasta. Deci este normal şi vă rugăm să o faceţi. Comunicaţi pentru normalitate în România", a mai spus Arion.

La rândul său, Marius Micu, reprezentantul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), a recomandat fermierilor din stradă să meargă către casă şi să aştepte termenele decise pentru implementarea celor 13 solicitări.

"Având în vedere că solicitările coincid cu cele ale fermierilor din stradă, recomandăm, precum şi noi facem, să aşteptăm termenele pe care le-am decis de implementare, astfel încât să putem identifica clar şi fără echivoc că s-au îndeplinit aceste 13 propuneri, da sau nu, iar la momentul respectiv să stabilim de comun acord cu consiliile directoare, care să fie direcţia şi ce instrument să alegem. Astfel, recomandăm fermierilor din stradă să meargă către casă, au trecut câteva zile, suntem solidari cu ei, pentru efortul depus le mulţumim, dar cred că este momentul să dăm şi timpul cuvenit pentru rezolvarea problemelor", a transmis Micu.

În opinia sa, doar o parte din cele 13 propuneri sunt în curtea Ministerului Agriculturii şi se pot rezolva într-un termen mult mai scurt, dar o altă parte din aceste propuneri, "care coincid cu strada", sunt atributul altor ministere sau chiar al Parlamentului. "Prin documentul asumat ne aşteptăm la sprijinul domnului ministru pentru a duce mesajul în Guvern, de a convinge colegii din Guvern. De asemenea, ne bazăm pe domnul ministru că vom avea suportul domnului premier Marcel Ciolacu pentru a motiva ceilalţi colegi din guvern, ceilalţi miniştri, astfel încât, ca o echipă, Guvernul să îndeplinească aceste 13 propuneri", a adăugat el.

Nu în ultimul rând, Marius Micu a susţinut că aceste 13 propun "nu înseamnă inovarea în agricultură", ci problemele de bază de la care se poate construi în agricultură.

"Noi vom continua procesul pe calea dialogului pentru a rezolva şi celelalte probleme, care nu au fost puse în acest document astăzi, şi vă spun că nu au fost puse în acest document pentru că am căzut de comun acord în cadrul şedinţei să avem nişte termene clare. Haideţi să fim serioşi, să fim pragmatici unii cu alţii şi să putem rezolva împreună într-un termen relativ scurt. Cu siguranţă există multe alte probleme care trebuie rezolvate în perioada următoare, astfel că împreună vom continua această muncă. Le mulţumim fermierilor, o parte dintre ei sunt membrii noştri din asociaţii, care au luat decizia în mod personal de a merge acolo, nu prin cadrul organizaţiilor, dar chiar şi aşa suntem solidari cu ei, i-am pus la masa dialogului", a adăugat acesta.

Micu a mai spus că este posibil ca unii fermieri din stradă să nu se retragă, cel puţin până joi, când sunt programate o serie de întâlniri şi cu cei din cadrul altor ministere, dar a adăugat că este convins că "din seara aceasta mulţi vor merge către casă".

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat luni 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri.

Printre acestea se află acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, cu termen 29 februarie 2024, şi compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, prin adoptarea de culoare separate şi monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa.

Totodată, şeful de la agricultură şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) au convenit acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maximum 2% +ROBOR (termen: 29 februarie 2024) şi plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina. "În cazul în care, după rectificarea bugetară, se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023 - termen: 31 mai", se arată în procesul verbal care conţine cele 13 puncte agreate de cele două părţi.

Pe lista solicitărilor aprobate se află şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, cu termen 31 iunie 2024.

De asemenea, o altă propunere vizează derogare GAEC 7 (rotaţia culturilor - n. r.) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat - n. r.), agricultorii solicitând clarificarea condiţiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 şi diminuarea procentului de sancţiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Pentru această solicitare termenul este sfârşitul lunii ianuarie.

Pe de altă parte, s-a stabilit modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1 precum şi că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj. Modificările ar urma să fie aprobate în următoarea şedinţă de Guvern.

Alte propuneri agreate vizează asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor, apă gratuită pentru infrastructura principala de irigaţii în anul 2024 şi subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii).

De asemenea, în acest an se vor efectua modificări la Legea 34/2013, Legea 170/2023 şi Legea 138/2004 prin asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca şi a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigaţii doar cu acordul OUAI -urilor şi implementarea şi operaţionalizarea Sistemului Naţional de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.

Ordonanţa de urgenţă privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei urmând a fi discutată în proxima şedinţă de guvern.

Totodată, ultima propunere convenită prevede realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.

Luni dimineaţa, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare avertizase că va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu soluţionează revendicările organizaţiei.

AAC este o organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor - AFF.

Sursa foto: Shutterstock / Alexandros

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri