Aproape două treimi din fructe (73,1%) şi aproape jumătate din legume (45,8%) neecologice conţineau cel puţin un reziduu de pesticide în perioada 2017-2021, potrivit unui studiu realizat de Générations futures publicat la mai puţin de o lună de la anunţarea întreruperii planului Ecophyto în Franţa, relatează Agerpres.

Pe un studiu anterior care acoperă cei cinci ani precedenţi (2012-2017), realizat de aceeaşi asociaţie, care se bazează pe "rezultatele planurilor de monitorizare a reziduurilor de pesticide efectuate de autorităţile franceze", în special cele ale conducerii generale franceze de prevenire a fraudelor (DGCCRF), 71,9% din fructele vândute în Franţa şi 43,3% din legume au fost afectate.

Dintre cele 21 de fructe studiate între 2017 şi 2021 de un inginer de specialitate din cadrul ONG-ului, unele se află într-o situaţie deosebit de critică: 93,8% dintre probele de la cireşe conţin urme de cel puţin un pesticid. Peste 80% conţin chiar şi urme de mai multe pesticide.

Grapefruits (91,1%), nectarinele şi piersicile (90,2%), strugurii (88,3%) şi chiar clementinele/mandarinele şi portocalele (87,2%) au, de asemenea, cele mai slabe rezultate.

Cantitatea de pesticide conţinută de anumite fructe depăşeşte chiar "limita maximă de reziduuri" (LMR), nivelul maxim autorizat legal în alimente. Acesta este înregistrat în special la fructul pasiunii (37,2% cu cel puţin un reziduu de pesticid care depăşeşte limita), ananas (22,6%) şi rodii (18,8%).

Dintre cele 31 de legume studiate, 78,3% din ţelină, 69% din pepeni şi 67,7% din andive studiate conţin cel puţin un reziduu de pesticide.

Cele care depăşesc cel mai mult LMR sunt verdeţurile proaspete (13,8%), rădăcina de ţelină (12,7%) şi salatele (12,1%).

Acest studiu arată "că prezenţa pesticidelor în alimentele vegetale rămâne mai actuală ca niciodată şi necesită implementarea unor politici agricole proactive şi restrictive menite să reducă dependenţa noastră de aceste substanţe sintetice", subliniază Générations Futures într-un comunicat.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri