România a cerut în Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles modificarea regulamentului UE pe Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027, pentru măsurile de mediu care îngrădesc foarte mult fermierii, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

UPDATE: Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a transmis în Consiliul Agricultură şi Pescuit că există posibilitatea de a face "modificări limitate şi ţintite" în actele legislative de bază din actuala Politică Agricolă Comună (PAC) 2023 - 2027, în urma "numeroaselor solicitări" venite din partea statelor membre, inclusiv din partea României.

"Comisarul european a anunţat că a luat act de multele solicitări venite din partea statelor membre, inclusiv de cele prezentate deja de România, în ceea ce priveşte modificările aduse la actele legislative de bază din actuala Politică Agricolă Comună, dar şi că vor exista nişte modificări limitate şi ţintite în acest regulament. Cred că este o reuşită a României, pentru că este pentru prima oară când se modifică regulamentul de bază în primul an de PAC", a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care se află la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

Potrivit sursei citate, oficialul european a subliniat că va analiza revizuirea standardelor de mediu GAEC 6, GAEC 7 şi GAEC 8 din perspectiva reducerii poverii pe care o reprezintă pentru fermieri, dar în acelaşi timp să fie menţinute beneficiile de mediu pe care le aduc. Comisarul a mai spus că acest "exerciţiu de revizuire ţine cont de toate ideile statelor membre, inclusiv de cele prezentate de România" . De asemenea, comisarul european a anunţat că va exista o excepţie pentru micii fermierii care deţin sub 10 hectare de la controalele privind condiţionalitatea, o excepţie pentru fermieri ecologici de la cerinţele de la GAEC 7 şi GAEC 8 şi o scutire pentru fermierii care fac obiectul controalelor de condiţionalitate de la controalele ecocondiţionalităţii, dar va exista şi mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte numărul de amendamente permise la nivelul planurilor strategice.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

"România va pune luni pe masa Consiliului modificarea de urgenţă a Regulamentului UE pe PAC 2023 - 2027 pentru toate măsurile şi eco-schemele de mediu, care îngrădesc foarte mult fermierii. Este prima dată când un stat membru cere modificarea regulamentului de bază, ceea ce înseamnă că politica agricolă comună nu e una bună", a precizat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, care se află la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

Potrivit sursei citate, printre modificările cerute pe regulamentul de bază se află revizuirea GAEC 8 şi posibila extindere a revizuirii la alte GAEC, în special GAEC 6 şi 7, pentru 2025 - 2027, scutirea fermelor mici, sub 10 ha, de la controalele de condiţionalitate, scutire pentru fermierii ecologici de la cerinţele GAEC 7 şi GAEC 8, scutirea fermierilor supuşi condiţionalităţii de la controalele ecocondiţionalităţii, examinarea numărului de modificări posibile ale DSP-urilor, etc.

"Între punctele importante de pe ordinea de zi în cadrul Consiliului AgriFish se vor afla aspecte deosebit de relevante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, astfel: propunerile de simplificare din partea Comisiei Europene ce vizează reducerea poverilor pentru fermierii din UE, aspecte privind Politica Agricolă Comună 2023-2027 şi strategia "De la fermă la consumator". Pe baza informaţiilor din partea preşedinţiei belgiene şi a Comisiei Europene, miniştrii vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la modalităţile de asigurare a unor răspunsuri structurale şi rapide la criza actuală cu care se confruntă sectorul agricol", precizează MADR într-un comunicat transmis AGERPRES.

De asemenea, preşedinţia va oferi informaţii cu privire la conferinţa ministerială intitulată "Biosecuritatea şi vaccinarea: instrumente-cheie pentru prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor animalelor", care a avut loc la Bruxelles la 24 ianuarie 2024.

În plus, delegaţia daneză va furniza informaţii cu privire la măsurile unilaterale de gestionare a pescuitului introduse de Regatul Unit, în timp ce Comisia va furniza miniştrilor informaţii legate de utilizarea sistemului CATCH digital.

În cadrul rubricii "Diverse" de pe ordinea de zi, delegaţia română va oferi Comisiei o informare cu privire la GAEC 7 şi 8, membrii delegaţiei italiene vor prezenta aspecte privind agricultura, PAC şi suveranitatea alimentară, iar reprezentanţii Slovaciei vor face referire la provocările cu care se confruntă fermierii şi vor expune solicitările agricultorilor pentru un sector agricol competitiv şi rezistent.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri