Vanzarile de automobile din SUA apasa pedala de frana

Vanzarile de automobile din Statele Unite au avut in iunie cea mai slaba crestere din ultimele 12 luni, din cauza ofertei reduse de masini de clasa mica, a scaderii stocurilor Toyota, dar si a reticentei cumparatorilor, din cauza problemelor economice, transmite Bloomberg.

Livrarile pe piata americana au avansat luna trecuta cu 7%, la 1,05 milioane de vehicule, rezultand o rata anualizata de 11,45 milioane unitati, potrivit datelor companiei de analiza a pietei Autodata. Analistii anticipau un nivel anualizat de 12 milioane de vehicule, informeaza Mediafax.

General Motors si Ford Motor au inregistrat o crestere de 10% a vanzarilor, sub estimarile analistilor intervievat ide Bloomberg.

Livrarile Toyota si Honda Motor au scazut cu cate 21%, peste asteptari.

Nissan Motor a realizat un avans de 11% al vanzarilor, sub estimari, in timp ce Chrysler a confirmat asteptarile.

"Redresarea pietei a fost influentata negativ de problemele generate de cutremurul din Japonia", a declarat Jesse Toprak, analist la TrueCar.com.

General Motors, Ford si Chrysler au avut luna trecuta o cota de piata combinata de 50,1%, fiind pentru prima oara din august 2009 cand companiile americane au depasit pragul de 50%.

Cota de piata a companiilor asiatice a scazut la 39,9%, de la 44,8% in urma cu un an, ca urmare a declinului livrarilor Toyota si Honda.

Piata a fost afectata in iunie si de scaderea peste asteptari a increderii americanilor in economia SUA, in conditiile in care rata somajului a urcat la 9,1% in mai.

Vanzarile auto din Statele Unite isi vor reveni in semestrul al doilea, iar livrarile anuale vor urca la 12,9 milioane de vehicule, potrivit companiilor de cercetare a pietei Edmunds si JD Powe&Associates.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri