Programul Prima Masina va demara la 1 noiembrie si este destinat persoanelor care vor un imprumut pentru o masina noua care nu depaseste 14.000 euro cu TVA. In prezent doar 4 banci sunt interesate sa acorde romanilor imprumuturi garantate de stat pentru achizitia de masini noi.

Potrivit ministrului Economiei, Constantin Nita, “programul Prima Masina vrea sa sprijine achitia unei masini noi de catre tineri printr-un credit bancar garantat de stat, sa stimuleze achizitia de masini noi si sa dezvolte productia locala de autoturisme. Programul se adreseaza in special persoanelor intre 18 si 35 de ani, dar si celorlalte categorii de varsta. Statul va emite garantii pentru creditele contractate de beneficiarii programului. Garantia statului va acoperi 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, iar diferenta va fi reprezentata de autoturismul achizitonat. Valoarea creditului este de 50.000 lei plus TVA, plus valoarea politei CASCO pentru primul an, avand in vedere ca prima de asigurare este foarte mare in primul an”.

Printre conditiile programului sunt un avans intre 5 si 10% din pretul unei masini noi, costul total al finantarii garantate de stat nu va depasi ROBOR la 3 luni + marja de 3%. Durata maxima de creditare este de 84 de luni (7 ani). O rata pentru o masina noua prin porgramul Prima Masina ar putea ajunge la 150 de euro pe luna.

Estimarile de vanzari prin programul Prima Masina sunt de 20.000 de masini noi anual. In doi ani, persoanele fizice vor ajunge la o pondere de 40% din achizitiile de masini noi de la un nivel de 25% in prezent. Prin Prima Masina anul acesta vanzarile ar putea fi intre 2.500 si 3.000 de masini noi.

“Sper sa-l putem adopta in sedinta de guvern de saptamana viitoare. In limitele in care ne permite apartenenta noastra la Comisia Europeana, daca putem sa stimulam productia locala de autotusime, o facem. Nu vreau sa apara acest conflict intre producatorii locali si importatori, evident ca nu putem face nicio discriminare si nu vreau sa va ascund preferinta pentru producatorii nationali, o preferinta pe care mi-o manifest inclusiv eu insumi folosind o masina fabricata in Romania”, a spus premierul Victor Ponta.

39 de modele de autoturisme pot fi cumparate prin Prima Masina

Prin programul Prima Masina, romanii isi pot cumpara masini noi sub 14.000 euro cu TVA de la 18 marci auto si ar putea alege dintre 39 de modele.

Ce spun cei mai importanti oameni din industria auto despre programul Prima Masina

  • Constantin Stroe, membru CA la Automobile Dacia si presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM): "Prima Masina va fi un program superior Rabla. Propun sa faceti public costul acestui credit prin program si sa nu neglijati categoria de varsta peste 35 de ani".
  • Zoltan Brassai, directorul general al Ford Romania: "Pentru Ford este binevenit programul. Modelul Ford B-Max fabricat la Craiova intra in acest program. Ar fi bine ca pragul sa fie putin mai mare, undeva la 15.000 euro pentru a intra si motoarele diesel. Foarte putini romani isi cumpara cel mai ieftin B-Max care ar intra in program".
  • Nicholas Maure, directorul general Dacia Romania: "pentru noi este foarte importanta miza de a relansa vanzarile de masini noi catre persoane fizice. Dupa criza din 2008 a existat o reticenta importanta din partea acestora in a cumpara masini noi si speram ca programul va influenta favorabil relansarea vanzarilor".
  • Marius Tudor, secretar general APIA: "trebuie avut in vedere ca programul sa nu afecteze din punct de vedere concurential piata fiindca sunt totusi marci care nu intra in acest program si probabil ca nu ar strica ca garantarea sa fie pana la o anumita suma, dar sa poti lua o masina la un pret ceva mai mare decat acest 50.000 lei".

Prima Masina versus Rabla

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA) considera ca programul Rabla ar trebui sistat deoarece interesul pentru el este in scadere, media zilnica a inscrierilor a scazut constant, de la 162 unitati in luna aprilie la 135 in luna mai, 103 in luna iunie si 87 in luna iulie. Programul "Rabla 2014" pentru persoane fizice a inceput in 8 aprilie, iar pentru institutii publice si persoane juridice pe 30 aprilie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri