In laboratoarele PSD se pregateste blocarea restituirii taxei auto, scrie Gelu Stefan Diaconu, fostul sef al ANAF, pe pagina de Facebook.

"PSD se pregateste sa bage in sedinta de guvern un proiect de memorandum prin care vrea sa legifereze nici mai mult, nici mai putin decat decaderea din dreptul de a solicita restituirea taxei auto pentru toti romanii care nu depun cerere pana la o anumita data. Am intrat in posesia proiectului care trebuia sa fie adoptat in septembrie si care prevedea ca daca cererile de restituire nu sunt depuse pana pe 31 octombrie 2017, oamenii nu-si vor mai primi banii cuveniti! Ticalosia e pregatita deja!", a declarat Gelu Stefan Diaconu.

Fostul sef al ANAF mai spune ca "procesul de restituire a acestor sume catre toti contribuabilii ar fi trebuit inceput din luna septembrie a acestui an, insa a fost amanat din cauza neemiterii intentionate a normelor de aplicare a legii. Daca sumele ar fi fost restituite, deficitul bugetar ar fi sarit in aer iar ministrul Misa nu ar fi putut sa se mai laude cu simulacrul de rectificari bugetare pozitive".

Restituirea sumelor reprezentand taxa speciala, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, incasate ca venit al bugetului de stat sau ca venit al Fondului pentru mediu, in perioada 01 ianuarie 2007- 01 februarie 2017 insumeaza circa 6,5 miliarde lei (1,45 miliarde de euro). Toti acesti bani au fost incasati ilegal de statul roman, asa cum aveau sa constate atat instantele de judecata romanesti cat si hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Pana astazi sunt aproape 200.000 de cereri de restituire si hotarari judecatoresti la nivel national neachitate cu flagranta incalcare a legii. Numarul pagubitilor este insa cu mult mai mare.

"Ca si cum nu era de ajuns, acelasi pericol al depasirii deficitului bugetar ramane si pentru anul viitor, motiv pentru care probabil vor umfla veniturile bugetare programate pentru a “crea” resursa restituirii. Dar despre bugetul anului viitor vom discuta cu alta ocazie", a adaugat Gelu Stefan Diaconu, care mai spune ca:
-nu exista nici un leu, incepand cu februarie anul acesta, in contul “Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule”,
-nu exista un temei legal explicit care sa prevada sursa din care se poate restitui taxa pe cale administrativa,
-zilnic, sumele suplimentare sub forma cheltuielilor de judecata, dobanzi, cheltuieli de executare, etc., cresc si vor ajunge sa reprezinte un plus de cca 30% fata de suma de 6,5 md lei de restituit,
-blocarea activitatii unitatilor teritoriale ANAF si a Administratiei Fondului pentru Mediu unde numarul executarilor creste zilnic prin instituirea de popriri pe conturile organelor fiscale, aplicarea de sechestre pe bunurile ANAF, amenzi civile si plangeri penale in sarcina angajatilor ANAF, actiuni in contencios administrativ, etc.
-sufocarea serviciilor juridice ale ANAF cu sustinerea in instanta a mii de contestatii;

Care sunt pasii pentru a va recupera banii si cererea - tipizatul pe care trebuie sa il completati le gasiti aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri