Producatorul german de camioane MAN a renuntat, marti, la oferta de preluare ostila, de 10,5 miliarde de euro, pentru compania rivala Scania si a promis sa continue negocierile pentru a incheia, in loc, o intelegere amiabila.

MAN a lansat si posibilitatea de abandon al eforturilor de a crea un lider pe piata europeana a producatorilor auto si de "a explora de a spori eficienta prin extindere", au declarat, marti, reprezentantii MAN.

Scania a salutat, alaturi de cei mai mari doi actionari, Volkswagen si Investor AB, decizia MAN de a retrage oferta care a fost deja respinsa de toate cele trei parti.

"Reprezentantii Volkswagen sunt convinsi ca o solutie prietenoasa este cea mai buna cale pentru a exploata implicatiile cu potential inalt al unei astfel de combinatii", au declarat reprezentantii producatorului auto, adaugand ca o astfel de intelegere ar include, de asemenea, afacerea braziliana pentru camioane de talie mare a Volkswagen.

Masura a fost precedata de presiuni intense din partea Volkswagen si a influentului presedinte al companiei, Ferdinand Piech, pentru ca MAN sa renunte la intentiile de preluare ostila si sa urmareasca un acord amiabil, scrie Reuters. VW este, de asemenea, cel mai mare actionar al MAN.

Actiunele MAN au incheiat, marti, sesiunea in crestere cu 2,3%, la pretul de 75,79 euro pe unitate, dupa ce a atins un nivel record la publicarea vestii, in timp ce actiunile Scania s-au recuperat de la nivelurile scazute atinse anterior si au incheiat sesiunea in crestere cu 1,1%, la 465 de coroane suedeze(aproximativ 51 de euro). Actiunile VW s-au apreciat, in timpul sesiunii de marti, cu 0,4%, pana la 84,67 euro.