Mai bine de doisprezece producători auto din China sunt așteptați să își vândă autovehiculele electrice pe piețele europene și americane, iar Norvegia este privită ca o țară de probare a interesului cumpărătorilor.

Kjell Emil Kallestad nu s-a imaginat niciodată într-o mașină electrică. Însă atunci când partenera sa și-a schimbat SUV-ul diesel cu un crossover pe baterii electrice, operatorul mecanic în vârstă de 67 de ani, din Straume (Norvegia), i-a urmat exemplul, potrivit agenției Bloomberg.

Într-un anumit fel, achizițiile făcute de rezidenții acestei insule de dimensiuni mici nu sunt un lucru neobișnuit în întreaga țară, unde folosirea autovehiculelor electrice a prins un având mai mare decât oriunde altundeva pe glob.

Ceea ce este neobișnuit totuși în cazul cuplului prezentat este proveniența modelelor pe care și le-au cumpărat, un MG ZS și un Xpeng G3, produse ambele în China.

„Oricum scrie Made în China pe aproape tot. Nu mi-a fost deloc teamă de lucrul ăsta”, a declarat Kjersti Midttveit, partenerul lui Kallestad.

Mai bine de o duzină de producători chinezi vor să folosească Norvegia pentru testarea pieței de cumpărători ai mașinilor electrice, în programul de export al acestora către Europa și SUA.

Companii între care sunt incluse BYD (susținută de Berskwhire Hathaway), Nio, Xpeng, precum și cel mai mare constructor de autovehicule din China – SAIC – și-au trimis flotele de automobile electrice către cel mai mare producător de petrol și de gaz al Europei Occidentale.

Ceea ce se petrece în acest moment pe piața din Norvegia este un experiment al acestor companii care duc o competiție acerbă în China și care nu mai vor să rămână între propriile granițe. Până acum, vânzările în Norvegia au fost reduse, însă fabricanții de mașini caută mai mult decât cantitate. Ei se orientează să obțină experiența necesară pentru a avea succes în piețele străine.

„Am avut o teză de durată conform căreia China va folosi vehiculele cu baterii electrice ca mijloc pentru a deveni un jucător mult mai puternic în industrie. Acest lucru necesită monitorizare. Mai întâi Norvegia, apoi Europa, apoi...”, a afirmat Joe Spak, analist automotive la RBC Capital Markets.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri