Platforma online Ghișeul.ro are, de acum, o nouă funcționalitate. Șoferii pot, începând de pe data de 18 mai, să-și descarce cazierul auto integral fără să trebuiască să se prezinte la Serviciul Rutier sau să completeze cererea tip.

Autoritatea pentru Digitalizarea României a anunțat, într-o postare pe Facebook, că șoferii pot apela la platforma online Ghișeul.ro pentru a obține cazierul auto, cunoscut și ca istoricul sancțiunilor auto. Este vorba, practic, de o adeverință pe care sunt înșiruite toate încălcările regulilor de circulație din istoricul unui participant la trafic. În trecut, acest act putea fi obținut în urma depunerii uneri cereri în acest sens la ghișeele Serviciului Rutier.

Acum, cazierul auto „poate fi accesat gratuit din contul personal de pe Ghișeul.ro, secțiunea Cazier judiciar, care va fi actualizată în curând în Cazier judiciar/rutier. Butonul respectiv te va duce direct în platforma hub.mai.gov.ro, unde poți solicita printr-un click 'Istoricul sancțiunilor rutiere'. Vei vedea cazierul auto direct în platforma #HUB-ului de servicii MAI și ai posibilitatea de a descărca documentul”, se arată în postare.

Trebuie menționat că documentul este valabil doar în format electronic. „Dacă ai nevoie de cazierul rutier în format fizic, printat, este necesar să te deplasezi la serviciile rutiere din cadrul inspectoratelor de poliție județene sau la Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”, se mai menționează în comunicarea oficială. Cu alte cuvinte, n-ai scăpat complet de drumurile pe la birourile statului.

Chiar și așa, această opțiune nu exista în trecut, cazierul rutier fiind distinct de cazierul juridic - acesta din urmă oferind informații mai extinse cu privire la abaterile sancționate de lege ale unei persoane. Concret, cazierul rutier este legiferat de Hotărârea de Guvern nr. 1075/04.10.2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002.

Codul Rutier prevede că „istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere se comunică la cererea acestuia, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne”. Această prevedere rămânne-n vigoare dacă ai nevoie de cazierul auto în format fizic. Astfel, acesta este eliberat în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Persoana care a depus cererea trebuie să obțină o procură pentru ridicarea cazierului dacă nu se poate deplasa personal în acest sens.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri