O înțelegere fără precedent pe piața auto va duce la extinderea accelerată a rețelei de stații de încărcare pentru mașini electrice din Statele Unite. Șapte dintre cei mai mari constructori și grupuri din industrie, inclusiv General Motors și Stellantis, vor pune mână de la mână pentru a instala cel puțin 30.000 de puncte de încărcare de mare putere care vor putea fi folosite de orice posesor de mașină electrică.

Grupurile BMW, Mercedes-Benz și Stellantis, dar și Hyundai, Kia, General Motors și Honda s-au strâns la aceeași masă pentru a pune bazele unui joint venture menit să crească raza de acoperire a rețelei de încărcare pentru EV-uri de peste Ocean. Ținta declarată este de a construi cele mai bine de 30.000 de puncte la marginea autostrăzilor, dar și în alte zone circulate și pe trasee cunoscute. Fiecare punct va avea conexiuni prin CCS (Combined Charging System) și NACS (North American Charging Standard).

Primele stații vor fi operaționale din 2024 pe teritoriul Statelor Unite, iar rețeaua va ajunge să străpungă și Canada. Planul prevede ca joint venture-ul să ducă la construcția celei mai mari rețele de profil, iar toate stațiile vor aveaa încărcare prin curent direct (DC), iar constructorii își doresc să alimenteze întreaga rețea cu curent din surse regenerabile. De asemenea, stațiile se vor folosi de tehnologia Plug & Charge.

Încărcarea de tip fast-charging va deveni mai ușor de găsit, cel puțin în State. Foto via Elysia

„Lupta cu schimbările climatice este cea mai mare provocare a timpurilor noastre, iar lucrul de care avem nevoie mai mult decât orice este viteza”, a spus Ola Källenius, CEO al grupului Mercedes-Benz. „Avem nevoie de viteza factorilor de decizie, de viteza constructorilor, dar și în zona corporate și cea socială pentru a putea accelera tranziția către mașini electrice. Noi suntem de acord cu orice soluție care ușurează viața clienților, iar încărcarea este un element inseparabil a experienței de utilizare a unui EV”, a spus acesta.

„O rețea de încărcare performantă ar trebui să fie disponibilă oricui, sub aceleași condiții”, a declarat Carlos Tavares, CEO al grupului Stellantis. Acesta a fost susținut în spusele sale și de CEO-ul BMW, Oliver Zipse, care a subliniat și importanța pieței nord americane. „Scopul acestui joint venture este ușurarea vieții celor care utilizează mașinile electrice”.

Câte stații rapide de încărcare pentru mașini electrice există în Statele Unite

Conform datelor strânse de Departamentul pentru Energia la Statelor Unite, la nivelul lunii iulie 2023 există 32.000 de puncte de încărcare ce oferă încărcare rapidă prin curent direct (DC). Statistica arată că, la un total de 3,2 milioane de EV-uri câte circulă în prezent pe străzile Americii, un punct ar deservi 72 de autoturisme. National Renewable Energy Laboratory (NREL) a concluzionat că ar fi nevoie de aproximativ 182.000 de puncte de încărcare rapide DC pentru a asigura necesarul de curent pentru 30-42 de milioane de mașini electrice.

Șapte constructori se află printre fondatorii joint venture-ului. Foto via Kia

Până în 2030, trendurile arată că mașinile electrice vor reprezenta mai bine de 50% din totalul automobilelor noi vândute în SUA, iar această tranziție pune o presiune tot mai mare pe legiuitori, dar și pe cei care construiesc stații de încărcare. Pe teritoriul Uniunii Europene nu există decât 480.000 de puncte de încărcare pentru EV-uri, iar dintre toate punctele disponibile doar 12% oferă încărcare DC, iar 88% sunt de tip curent alternativ (AC). Chiar și așa, creșterea este rapidă. Numărul de puncte de încărcare AC a crescut cu 54% în doar un an, între 2021 și 2022.

Sursa foto: Mercedes-Benz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri