Audi schimbă macazul peste doar doi ani, odată cu transformarea celebrei berline compacte A4. Modelul, cu o istorie de trei decenii în spate, va deveni un automobil 100% electric, iar un echivalent cu motoare cu combustie internă vor purta în viitor numele A5. În plus, viitorul Audi S4 va avea peste 500 de cai putere, în timp ce autonomia versiunii de bază va fi de peste 640 de kilometri.

Lansat în 1994, Audi-ul A4 va trece printr-o schimbare începând cu 2025, ca parte a noii strategii de naming a mărcii germane. Astfel, în viitor, modelele cu numerotare pară vor avea propulsie 100% electrică, în timp ce modelele numerotate impar vor avea propulsie clasică, cu motor cu ardere internă. Mișcarea, făcută în numele „clarității”, conform celor de la Audi citați de Autosport, va duce la folosirea numelui A5 pentru versiunea cu motor cu piston a electricei A4.

Actualul Audi A4 a fost lansat în 2016 și restilizat în 2019

Folosind aceeași platformă flexibilă PPE ca și noul Q6 E-tron, viitoarea generație A4, a șasea după modelul B9 lansat în 2016, va aea un design similar cu A6. Cu un posterior, dar și o parte frontală aerodinamică, cu roțile poziționate la un capăt și la celălalt al platformei, viitorul A4 va avea o siluetă joasă, de coupe. Numele oficial va conține și numele E-Tron, folosit de Audi pe toate EV-urile sale încă din 2009.

Lansat la un an după Q6 E-Tron, noul A4 va utiliza pachetul de baterii de 100 kWh ce va debuta pe viitorul crossover. Cum Q6 EV va avea o autonomie de 600 de kilometri, berlina A4 ar trebui să depășească 640 de kilometri cu un singur „plin” de curent. De asemenea, o versiune estate va fi disponibilă, iar cele două caroserii vor fi oferite și pentru A5-ul cu motoare termice.

Varianta cu ICE a lui A4 E-Tron se va numi A5 (atât berlină, cât și estate)

Arhitectura de încărcare de 800V este prezentă pe viitoarea berlină „verde”, puterea maximă de încărcare fiind de 270 kW. În prezent, Q4 E-Tron, care folosește platforma MEB, se poate încărca la maximum 135 kW. Audi a comunicat că 250 de kilometri vor putea să fie adăugați la autonomia totală după doar 10 minute, dacă mașina este conectată la o priză de mare putere prin DC.

Autocar sugerează că versiunea de bază, care ar putea purta denumirea A4 45 E-Tron va avea doar un motor pe puntea spate, dar versiunea A4 55 E-Tron cu tracțiune integrală ar trebui să ofere 396 cai putere ca și Q6-le ce va fi prezentat oficial în 2024. Accelerația de la 0 la 100 km/h va fi de sub șase secunde. Pentru mai multă putere, clienții vor avea opțiunea unui S4 E-Tron cu 510 cai putere ce va atinge 100 km/h cu start de pe loc în doar patru secunde. Ca și comparație, actualul RS4 Competition cu motor V6 de 2,9 litri nu are decât 444 cai putere și 600 Nm.

Audi S4 E-Tron va avea peste 500 de cai putere, iar o versiune RS este de asemenea așteptată

De asemenea, un RS4 E-Tron este și el la orizont, iar fostul șef Audi Sport Sebastian Grams spunea că viitoarele EV-uri sportive ale mărcii vor avea „o personalitate aparte”. Oliver Blume, care decide destinul întregului grup Volkswagen, a spus că se va pune un accent pronunțat pe familia RS în viitor. Concret, asta se va traduce printr-un design agresiv, un sunet special, dar și un răspuns mai sprinten în reprizele de accelerație, pe lângă o setare specifică sportivă la suspensie, amortizoare și șasiu.

La interior, noul model va avea un cockpit în care informația va fi împărțită pe trei ecrane digitale, inclusiv un ecran în fața pasagerului din dreapta. Acesta din urmă va putea să selecteze rutele prin GPS, dar și să schimbe muzica. Un setup similar va fi abordat și de Q6, iar sistemul de realitate augmentată de pe crossover va ajunge și pe A4 E-Tron. În plus, un sistem LED inteligent cu diverse setări va ilumina tot habitaclul.

Audi A4 are o istorie lungă în motorsport, una ce ar putea să fie continuată în era electrică

Sursa foto: Audi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri