Oficialul, ce efectuaza o vizita la Bruxelles pentru a sustine initiativa protectionista, a spus ca masurile se inscriu perfect in cadrul tratatelor europene. In cadrul unei intalniri cu oficialul francez, premierul belgian Herman Van Rompuy a spus ca marii constructori francezi sunt prezenti in Cehia, Slovenia, Slovacia, Spania, Portugalia sau Marea Britanie.

”Este foarte dificil in aceste conditii sa spui ca Franta este o tara protectionista”, a concluzionat premierul belgian. Guvernul Francez a anuntat luni ca va acorda 7,8 miliarde euro pentru sustinerea industriei auto.

"Ca sa permita producatorilor auto sa se pregateasca linistiti pentru ce va urma, statul va acorda fiecaruia dintre marii nostri producatori auto un imprumut de 3 miliarde euro, pe o durata de 5 ani", declara anterior Sarkozy, la sfarsitul unei intalniri cu reprezentantii industriei auto.

Citeste si:

Planul prevede, totodata, dublarea ajutorului acordat diviziilor de creditare ale Renault si PSA, anuntat in decembrie in cadrul unui plan de relansare a economiei, la 2 miliarde euro. Ajutorul acordat subcontractorilor din sectorul auto a fost, de asemenea, dublat, la 600 milioane euro.

"Pactul auto" prevede si o conventie care majoreaza indemnizatia pentru somaj partial a angajatilor din sectorul auto, in schimbul mentinerii locurilor de munca de catre constructori, potrivit acordului.
Sectorul auto reprezinta circa 10% din piata muncii din Franta.