Germania nu poate impune conditii neeconomice pentru ajutoarele de stat la Opel

Comisia Europeana (CE) a atentionat Germania in legatura cu situatia de la Opel, precizand ca acordarea de ajutoare de stat in cadrul statelor membre nu trebuie legata de conditii nationale, precum mentinerea uzinelor pe teritoriul propriu, relateaza AFP.
"Orice decizie luata si orice ajutor financiar potential din partea autoritatilor publice trebuie sa fie compatibile in totalitate cu regulile UE. In special, ajutoarele publice nu pot fi supuse unor conditionari suplimentare, noneconomice, privind localizarea investitiilor sau distributia geografica a masurilor de restructurare", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Johannes Laitenberger, informeaza NewsIn.

"Unele state membre si-au exprimat opiniile si ingrijorarile, dar nu sunt la curent cu o plangere formala in acest moment. Comisia va verifica daca regulile au fost respectate sau nu", a mai spus Laitenberger.

Insa Belgia, care ar putea fi afectata decizia Germaniei legata de Opel, in conditiile in care producatorul auto are o uzina la Anvers, a reactionat deja prin ministrul de finante, Didier Reynders, care a cerut vineri Executivului european sa investigheze daca ajutorul de stat promis de statul german catre Opel reprezinta un caz de protectionism.

General Motors a fost de acord
, joi, sa vanda un pachet majoritar de actiuni de la compania Opel catre producatorul canadian de componente auto Magna International, preferat de Germania.

Insa anuntul preluarii Opel de catre Magna a fost insotit de informatia inchiderii uzinei din Anvers. Germania, care a condus negocierile privind Opel, a promis un ajutor public de mai multe miliarde euro si a obtinut mentinerea in activitatea a tuturor fabricilor, ceea ce a dus la aparitia unor acuzatii de protectionism.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri