Examenul pentru definitivat al cadrelor didactice va fi organizat in aprilie pentru a descongestiona programul cadrelor didactice in timpul vacantei de vara, iar inspectia la clasa, care va fi etapa eliminatorie, va viza, in plus fata de sesiunile anterioare, evaluarea portofoliului profesional personal al profesorului, anunta oficalii Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, potrivit News.ro.

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a schimbat metodologia de organizare a examenului national de definitivare in invatamant, sesiunea 2017, iar una dintre noutati este data de desfasurare a probei scrise.

"Din dorinta de a descongestiona programul cadrelor didactice in timpul vacantei de vara, Ministerul Educatiei a stabilit ca aceasta proba sa aiba loc in data de 20 aprilie 2017. Sustinerea propriu-zisa va fi precedata de o etapa eliminatorie care consta in doua inspectii de specialitate la clasa si, in plus fata de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal”, precizeaza oficialii ministerului.

Prin exceptie, cadrele didactice aflate in anul scolar 2016-2017 la debutul carierei vor parcurge doar etapele eliminatorii, respectiv inspectiile si evaluarea portofoliului, urmand ca proba scrisa sa fie sustinuta in sesiunea 2018, dupa finalizarea stagiului de practica de un an.

Pentru a putea sustine proba scrisa, pe langa conditiile privind vechimea efectiva de predare si calificativul "Bine" sau "Foarte bine" - conditii care se mentin din sesiunile anterioare - candidatii trebuie sa indeplineasca si criteriul mediei. Mai exact, media aritmetica a notelor finale la inspectii si portofoliu trebuie sa fie minimum 8, dar nu mai putin de 7 la fiecare dintre probele respective. Nota minima de promovare a intregului examen a ramas 8, dar, spre deosebire de sesiunile anterioare, in care nota la examen era rezultatul obtinut la proba scrisa, in sesiunea 2017 nota va fi calculata pe baza unei formule ce include notele de la inspectiile de specialitate, nota acordata pentru portofoliul profesional personal si nota la proba scrisa.

O noutate esentiala este si simplificarea probei scrise, de la trei la doua subiecte. Un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului, cu o pondere de 60%, iar celalalt subiect pe metodica predarii specialitatii, cu o pondere de 30%, diferenta de 10% din punctaj fiind acordata din oficiu.

Portofoliul profesional evalueaza nivelul de competenta didactica, cu accent pe adaptarea pregatirii psihopedagogice la specificul clasei/grupei selectate. Portofoliul este alcatuit de fiecare candidat pe parcursul unui semestru, pentru una din clasele/grupele din norma didactica la care isi desfasoara activitatea, cu respectarea precizarilor formulate in programa de pedagogie si a elementelor de psihologie scolara in vigoare, corespunzatoare functiei didactice ocupate.

Un alt element de noutate il constituie eliminarea obligatiei de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii. Astfel, dosarul de inscriere va fi compus doar din documente certificate „conform cu originalul” de conducerea unitatii de invatamant unde sunt incadrati candidatii. Acestia vor atasa la dosar si adeverinta privind calificativul obtinut pentru anul scolar precedent anului in care sustin proba scrisa.

Sursa foto: Frannyanne/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri