La 25 de ani, cu o combinatie de accent intre cel moldovean si cel american, Cosmin Bardan, plecat de sapte ani in Statele Unite, povesteste de ce a ales sa faca facultatea peste hotare si cum a pus bazele unei afaceri care a ajuns la vanzari de peste un milion de dolari in mai putin de doi ani. De la etapa in care ii era foarte dificil sa comunice in limba engleza, tanarul din Bacau a ajuns sa scrie descrierile produselor pe care compania sa le vinde pe Amazon si sa calatoreasca in lume, gandindu-se, din cand in cand, unde sa se stabileasca.

Inceputul tranzitiei

In timpul liceului, Cosmin a decis ca vrea sa faca facultatea in Statele Unite, dupa ce un prieten plecase deja peste hotare. Parintii nu au fost de acord cu decizia lui, apoi au realizat ca peste hotare sunt alte oportunitati si au acceptat.

Intrucat nu stapanea bine limba engleza, a luat doar 300 din 800 de puncte la examenul SAT, dar s-a bazat pe anii in care a jucat tenis si pe faptul ca poate lua o bursa sportiva, la o facultate care nu tine cont de rezultatul SAT, ci de notele din liceu. A mizat tot ce avea pe optiunea „early decision”, prin care putea alege doar o facultate, unde avea, de altfel, sanse mai mari sa fie acceptat. A intrat la Bates College, unde a obtinut si bursa integrala, care i-a acoperit costurile de cazare si mancare. Pentru a-si creste nivelul limbii engleze, Cosmin nu a luat meditatii, ci s-a uitat la filme si la seriale cu subtitrare in engleza.

Ajuns in State, la facultate, Cosmin isi aminteste cat de dificile erau primele luni, pentru ca ii era greu sa comunice cu oamenii. In doua luni, timp in care a stat cu oamenii din echipa de tenis a inceput sa vorbeasca, fiind incurajat si de atitudinea lor relaxata si de faptul ca nu il judecau si nici nu il excludeau din grup.

La sfatul unui prieten plecat si el peste hotare, Cosmin a ales sa nu se intoarca acasa timp de doi ani. Verile si le petrecea oferind cursuri de tenis, in East Hampton, New York. Dupa ce a terminat facultatea a dat in continuare lectii de tenis si a lucrat pentru o firma de concierge, apoi s-a angajat la o companie de advertising. Lucra circa 10 ore pe zi si se simtea precum un hamster care alerga pe o rotita, doar ca nu alerga pentru el, ci pentru altii, asa ca a decis sa lucreze pentru el, pentru timpul lui liber, pentru banii lui si pentru posibilitatea de a munci si calatori in acelasi timp. Si-a dat demisia la sase luni de cand s-a angajat si s-a alaturat prietenului lui care incepuse deja o afacere prin care vindea pe Amazon. A facut cursul Amazon Setup, destinat romanilor care vor sa vanda pe Amazon, apoi si-a extins cunostintele prin alte cursuri.

„Daca eu lucram mult mai bine, mai productiv, nu imi afecta cariera mult mai mult. Asa, cand lucrezi pentru tine, mi se pare ca cu cat mai bine muncesti, cu atat mai bine primesti”, spune Cosmin.

Cum ajungi sa faci un business vanzand pe Amazon?

Cosmin si partenerul lui de afaceri au fondat compania GrowModel si au ales produsul Heat Transfer Vinyl, practic, ce lipesti pe tricou pentru a crea un design, pe care l-au imbunatatit in functie de cerintele utilizatorilor Amazon, facand foile mai mari si mai subtiri. Au intrebat 25 de fabrici din China care vindeau produsul respectiv daca il pot fabrica respectand cerintele lor si 3 dintre ele au raspuns afirmativ. Apoi au selectat fabrica in functie de raportul calitate-pret. Din fabrica, produsul pleaca cu un cost de 10 dolari si ajunge pe Amazon, la un cost de 30 de dolari. Amazon retine 10 dolari pentru stocarea produselor si pentru serviciile platformei, iar restul de 10 dolari le revine lor.

„Noi suntem, practic, middleman. Conectam, practic, chinezii cu Amazon, dar eu pun numele produsului, eu fac logo-ul, designul de produs”, explica Cosmin.

„Practic, toata ideea este sa gasesti un produs care se vinde foarte bine, cu competitie destul de mica si cu review-uri destul de proaste. De exemplu, nu ma duc dupa produse care au review-uri de 5 stele, ma duc dupa produse care au review-uri de 3 stele jumatate. Eu citesc review-uri negative si vad care sunt cele mai populare plangeri si incerc sa le rezolv. Asta e beneficiul Amazon. Tu ai feedback-ul clientului si trebuie sa il folosesti”, adauga Cosmin.

Cele 1.500 de unitati din prima comanda au costat undeva la 15-20.000 de dolari. Banii necesari pentru investitie au venit din economiile celor doi. „Daca voiam in 60 de zile sa scoatem toti banii si sa nu mai investim deloc, eram pe profit, dar noi am mai dat o comanda mai mare. Nu am scos prea multi bani din asta in primul an”, a spus Cosmin.

Partenerul de afaceri al lui Cosmin a inceput in noiembrie 2016, iar el in martie 2017. La putin peste un an, vanzarile companiei au trecut de un milion de dolari. Acum au inceput sa lanseze mai multe produse si sa ofere si servicii de consiliere pentru cei care vor sa lanseze produse pe Amazon, dar nu stiu etapele, iar pentru acest serviciu retin un procent din vanzari. Acum incearca sa isi faca site-ul mai popular prin publicitatea pe Facebook.

In prezent, in cadrul companiei mai lucreaza trei romani, unul se ocupa de publicitate, unul de social media si unul de customer service.

Planuri

Pe lista planurilor de viitor intra lansarea catorva produse electronice si mutarea clientilor de pe Amazon pe propriile site-uri. “Chestia e ca nu esti un brand real pana nu ajungi sa ai lista ta de clienti, site-ul tau. E foarte greu, pentru ca Amazon are foarte mult trafic”, a precizat Cosmin, adaugand ca planul este de a inlocui depozitul Amazon cu alte depozite, care conecteaza site-ul cu software-ul detinut, iar cand primesti o comanda, ei o iau din depozit si o trimit rapid si ieftin.

La capitolul planuri personale, Cosmin nu stie unde se va stabili, poate in Bali sau Statele Unite, dar nu refuza sa ia in considerare Romania.

„Practic, ceea ce incerc este sa primesc bani din tarile mari: America, Canada, Australia, UK si sa traiesc in tari ca Romania, Mexic, Bali, in stil de viata mai bun decat in tarile acelea cu banii respectivi. Pana acum, Bali sau America ar fi locul in care as sta”, spune Cosmin.

Dupa cele trei luni petrecute in Bucuresti, Cosmin noteaza schimbarile din tara: „Nu stiu daca as sta aici pe termen lung, ca nu stiu inca unde m-as stabili, dar nu regret ca am stat aici 3 luni, cred ca am inteles mai bine mentalitatea din ziua de azi, comparativ cu mentalitatea din 2012. Acum, tinerii sunt mai deschisi, accepta trendurile din afara mult mai repede, stiu engleza mult mai bine. Inainte, trendurile din afara erau mai greu de adoptat”.

Daca s-ar intoarce, ar vrea sa lucreze cu copii, sa ii ajute sa descopere oportunitatile de cariera pe care le au: „Nu stiu daca m-as intoarce, dar, daca m-as intorace, as vrea sa am un venit constant lunar, care sa ma faca sa ma simt confortabil si sa fac ce imi place. Spre exemplu, as lucra cu elevii de liceu ca sa ii fac sa realizeze oportunitatile care sunt”.

Recomandari de carti

1. Stiinta de a deveni bogat – Wallace D. Wattles - „Este o carte care ma ghideaza pe mine, se numeste „Stiinta de a deveni bogat”, dar nu vorbeste doar despre bogatia banilor. Vorbeste despre cum sa faci sa obtii cel mai mult din tine. E scrisa in 1910”.

2. 4 ore saptamana de lucru - Tim Ferriss

3. Cel mai bogat om din Babilon - George Samuel Clason

Sursa foto: Facebook Cosmin Bardan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri