Romania era, in 2017, printre tarile cu cel mai mic procent de angajati cu contract temporar de munca si part-time, potrivit statisticilor furnizate de Eurostat.

La nivelul UE, posibilitatea gasirii unui loc de munca permanent a scazut intre 2002 si 2017, in timp ce procentul angajatilor cu un job temporar a crescut de la 11%, in 2002, la 13%, in 2017. Procentul femeilor care anul trecut aveau un loc de munca temporar a fost de 14%, aproape cat cel al barbatilor (13%).

Procentul angajatilor cu contract de munca temporar variaza de la o tara UE la alta, astfel ca cele mai mari scoruri au fost inregistrate in Polonia si Spania (ambele cu 26%), Portugalia (22%) si Croatia (20%), iar cele mai mici in Romania (1%), Lituania (2%), Estonia si Letonia (ambele cu 3%).

Schimbarea conditiilor de munca in ultimii ani a determinat si o crestere a numarului de joburi part-time. Procentul celor care lucreaza part-time in tarile din UE a crescut de la 15%, in 2002, la 19%, in 2017. Cele mai multe locuri de munca part-time erau ocupate de femei (31%). Doar 8% dintre angajatii part-time erau barbati.

Cele mai multe joburi part-time au fost inregistrate in Olanda (47%), Austria (28%), Germania (27%), Belgia si Marea Britanie (ambele cu 24%). Tarile cu cel mai scazut procent de angajati care lucreaza part-time sunt Bulgaria (2%), Ungaria (4%) si Croatia (5%).

In Romania, 1,2% dintre angajati lucrau in regim part-time, anul trecut. Cel mai mare procent de angajati part-time inregistrat in Romania a fost in 2004, 2,7%.

Citeste si: Romania, printre tarile in care cei mai multi migranti din afara UE isi gasesc un loc de munca

1 din 4 romani lucreaza remote cel putin 4 zile pe luna

Aproximativ 60% dintre angajatii romani lucreaza remote cel putin o data pe saptamana. Cand nu lucreaza de la sediul firmei, aproape jumatate dintre respondentii romani intervievati lucreaza de acasa, in vreme ce 20% prefera cafenele si optiunile de tip business lounge, potrivit unui studiu realizat de grupul IWG, care realizeza anual cea mai mare cercetare despre atitudinea fata de munca flexibila.

"Timp de generatii, oamenii s-au obisnuit cu programul de lucru fix, de 8 ore petrecute in acelasi birou. Insa un numar din ce in ce mai mare de companii adopta un model diferit de munca ce aduce beneficii de partea angajatorilor si a angajatilor. Am intrat in era fortei de munca mobile si flexible, iar acest fenoment reprezinta o schimbare majora nu doar pentru Romania, dar si la nivel global. Foarte curand conceptul de munca flexibila va deveni normalitate", a declarat Ramona Predescu, Country Manager Regus si Spaces in Romania.

Managerii romani sunt de parere ca un mediu de lucru flexibil, din perspectiva alegerii orei si a locatiei, ii ajuta pe angajati sa fie mai productivi (peste 80%), mai satisfacuti la locul de munca si sa aibe intalniri mai eficiente (peste 70%), si totodata le permite acestora sa lucreze mai aproape de casa (peste 50%).

Citeste si: Adecco: Jumatate din joburile actuale risca sa fie eliminate de masini. Competentele sunt noua valuta

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri