Intalnirile de afaceri pot fi dificile. Si nu numai din cauza temelor puse pe masa discutiilor, a modului in care decurg negocierile sau la nivelul schimbului de informatii in care trebuie sa te implici. Atunci cand mediul este oficial, iar contextul este foarte important pentru business-ul pe care il reprezinti, pana si cele mai mici detalii conteaza cand vrei sa faci o buna impresie in fata unor clienti sau parteneri.

5 detalii care te pot ajuta sa impresionezi la o intalnire de afaceri:

1. Prima impresie

Inainte de a incepe orice discutie, cei din fata ta te vor judeca dupa primele impresii pe care si le vor face privindu-te. De aceea prima impresie conteaza enorm. De la ce tip de parfum ai ales sa porti, mai ales daca este de calitate, la modul cum ai ales sa te imbraci, cum iti arata parul si respectarea regulilolor de igiena. De asemenea, este important sa eviti sa intri intr-o sala de sedinte incarcata cu geanta intr-o mana, laptopul in cealalta si un palton atarnand pe un brat. Vei da impresia ca esti dezorientata, dezordonata si nepregatita pentru sedinta la care urmeaza sa participi. Daca exista un hol in fata salii de sedinta, lasa-ti toate lucrurile de care nu ai nevoie acolo si intra cu o mapa, un laptop sau o agenda si nimic mai mult.

2. Punctualitatea

Sa fii mereu la timp atunci cand ai ceva important de discutat cu o persoana, fie ca este vorba despre un cadru oficial sau amical e un lucru care vorbeste despre respectul aratat persoanei din fata ta. Mai ales atunci cand depinzi de oamenii cu care urmeaza sa discuti detalii importante de afaceri, ai face bine sa ajungi la timp. Altfel, acestia ar putea crede ca nu te intereseaza foarte tare ceea ce au sa-ti ofere ca parteneri.

3. Fii pregatita

Nu te gandi ca poti intra intr-o sala de sedinte acolo unde urmeaza sa ai o intrevedere importanta fara sa fii cu temele facute. O simpla gafa poate costa o intelegere de afaceri la care foarte multi oameni au lucrat din greu, sacrificand timp si energie.

Citeste si:
Elefant.ro, amenda pentru trimitere de mesaje comerciale
Elefant.ro, amenda pentru...

4. O strangere ferma de mana

Poate parea un detaliu mai putin important, insa strangerea mainilor este un salut universal care semnifica, in primul rand, un acord intre doua persoane. De aceea trebuie sa stii cum sa strangi corect mana unui partener de discutie. Palma trebuie sa fie ferma, iar salutul trebuie completat cu un contact vizual permanent.

5. Respiratia proaspata

Inaintea unei sedinte importante, trebuie sa ai o respiratie proaspata, asa ca ai grija ce mananci. Poate parea o gluma, insa ar fi o situatie jenanta sa nu poti sa iti privesti in ochi interlocutorii in timp ce discuti cu ei pentru ca nu vrei sa respiri in directia lor. Tine mereu la birou o periuta de dinti, pasta, apa de gura si guma de mestecat.

Astfel de detalii poate nu par in totalitate importante, insa fac diferenta atunci cand incerci sa te stabilesti drept o persoana de incredere in ochii unor clienti sau parteneri importanti care nu te cunosc personal.

Citeste si:
Business woman: cum sa iti alegi tinuta pentru o intalnire de afaceri
Business woman: cum sa iti...

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Ion Sturza, savuros: Ne-am "batut" ca chiorii pe livrari gratuite