In timp ce multi executivi sunt criticati pentru sumele enorme pe care le incaseaza pe fluturasul de salariu, luna de luna, unii sefi de companii au reusit sa scape de aceasta “grija” si au ales sa renunte la remuneratiile lunare colosale, in schimbul unui salariu de un dolar pe an sau mai putin. Desigur, acest lucru nu inseamna ca acesti directori traiesc din acei bani. Unii dintre sefii din aceasta lista inca incaseaza milioane de dolari, daca nu chiar miliarde, sub forma altor beneficii, insa altii chiar au renuntat in intregime la castiguri.

Iata-i pe cativa dintre managerii care au renuntat la salarii:

Larry Page si Sergey Brin – fondatorii Google - 1 dolar pe an

Page si Brin, cofondatorii companiei Google, au cerut inca din anul 2004 ca salariul lor de baza sa fie de 1 dolar pe an. De atunci, comisia care evaluareaza functiile inalte din companie a continuat sa le ofere salarii competitive, insa cei doi le-au refuzat, scrie Business Insider.

De asemenea, fondatorii Google au renuntat si la bonusurile in bani pentru performanta si nici nu detin actiuni Google, alte optiuni pentru achizitionarea unor actiuni sau drepturi contingente actiunilor. Chiar si asa, Larry Page are o avere estimata la aproximativ 35 miliarde de dolari, iar Sergey la peste 34 miliarde de dolari.

Jack Dorsey – CEO Twitter – 1,4 dolari pe an

Anul acesta, Twitter a anuntat ca CEO-ul companiei a primit un salariu de doar 1,4 dolari, dupa ce in anii 2015-2017 acesta nu era remunerat de catre companie. Salariul de 1,4 dolari ar putea fi o cifra simbolica, care sa faca trimitere la cele 140 de caractere pe care Twitter le permitea pentru o postare, inainte de a extinde la 280 caractere.

Sursa foto: Shutterstock

Larry Ellison – cofondatorul Google – 1 dolar pe an

Cofondatorul gigantului Google, acum presedinte executiv si director pe tehnologie, a incasat anul trecut un salariu de un dolar, insa nu este un lucru nou, Larry Ellison facand aceasta alegere inca din 2011.
Chiar si asa Ellison are in continuare o avere estimata la aprocimativ 57 miliarde de dolari. Pe langa salariul de un dolar pe an, Ellison este remunerat si prin intermediul unor optiuni pentru actiuni, precum si prin alte beneficii.

Elon Musk - fondatorul Tesla Motors

Tesla a anuntat in anii trecuti ca lui Elon Musk – cu o avere de 19,4 miliarde dolari in prezent – era obligat, prin legislatia din California, sa fie platit cu salariu minim.
Cel mai recent raport al grupului confirma acest lucru “Salariu de baza a lui Elon Musk, CEO al companiei, este in continuare la nivelul impus de legea din California privind salariul minim, insa nu il accepta nici pe acesta".

Sursa foto: teslamotors.com

Mark Zuckerberg – CEO Facebook

CEO-ul Facebook a intrat in clubul celor care incaseaza un salariu de un dolar inca din anul 2013. De asemenea, Zuckerberg a renuntat la orice compensatie suplimentara, fie ca este vorba de venituri din actiuni sau bonusuri de performanta.
In 2015 el spunea: “Am facut suficienti bani. In acest moment, ma concentrez sa fac cat mai mult bine cu resursele pe care le am”.
Averea lui Zuckerberg se ridica la 74 de miliarde de dolari.

David Milo – cofondatorul Yahoo

Ani de zile cofondatorul Yahoo a fost remunerat cu un salariu de un dolar, iar in 2014, dupa intoarcerea in board, a continuat sa refuze orice suma din partea companiei.

Cu toate acestea, David Milo inca detine o avere estimata la 4,7 miliarde de dolari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri