Studentii, in trecut, erau pregatiti in centrele de cariera pentru prezentarea la interviuri de angajare, fiind invatati cum sa se imbrace potrivit si cum sa isi scrie corect o scrisoare de intentie. In prezent insa se incearca indrumarea tinerilor spre o noua realitate din piata muncii, adica posibilitatea de a fi evaluati la angajare prin inteligenta articificiala (AI), adica prin aplicatii.

In mai multe institutii de invatamant din Statele Unite ale Americii, consilierii de cariera fac eforturi pentru a identifica organizatiile care folosesc inteligenta artificial si incearca sa ii invete pe tinerii candidati ce sa faca pentru castiga in fata algoritmilor la interviurile de angajare.

Schimbarea in pregatirea tinerilor pentru intrarea pe piata muncii vine in contextul in care tot mai multe companii care vor sa aduca absolventi in internship sau sa ii angajeze pe pozitii de entry-level si s-ar putea confrunta cu un numar mare de aplicanti apeleaza la aplicatii, pentru a-i tria, scrie CNN.

De exemplu, sunt aplicatii destinate HR-ului, care ii ajuta pe angajatori sa conduca un numar mare de interviuri video, cum este HireVue.
Printr-o astfel de aplicatie, angajatorii pot stabili intrebari predefinite, la care candidatii raspund fiind conectati la camera video a unui laptop sau la unui smartphone. Ulterior, acele clipuri sunt analizate de algoritmi care isi concentreaza atentia pe detalii precum gramatica, expresia faciala sau tonalitatea aplicantului, incercand sa determine ce calitati are acea persoana. Pe baza acestei analize, algoritmii vor da verdictul, daca aplicantii sunt potriviti pentru job.

S-a vorbit mult despre posibilitatea ca inteligenta artificiala sa inlocuiasca muncitorii in piata muncii, insa de aceasta data, folosirea unei astfel de aplicatii ridica o noua preocupare: faptul ca AI poate face selectia pentru joburile actuale. Este posibil ca firmele sa nu fie gata sa lase la alegerea algoritmilor candidatii pentru functiile inalte, dar miza este mai mica pentru functiile de debut sau petru stagiile de pregatire. Asta inseamna ca unii dintre studentii de astazi sunt efectiv cobai pentru un mecanism in mare parte netestat pentru evaluarea candidatilor.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri