Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a solicitat introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi a unei Hotărâri de Guvern care să permită unuia dintre părinţi să stea în concediu plătit şi pe durata vacanţei de Paşte a copiilor.

"La momentul în care reglementăm situaţia aplicării Legii 19 privind acordarea unuia dintre părinţi a posibilităţii plătite de a îngriji copilul acasă, nu ştiam de evoluţia lucrurilor. Astăzi, când discutăm, se impune şi sunt pregătită în acest sens, se impune o reglementare cu privire la vacanţa şcolară şi voi prezenta rugămintea să acceptaţi să introducem pe ordinea de zi o Hotărâre de Guvern în completarea celei dinainte, pentru ca, şi în vacanţa şcolară, atât părinţii copiilor de la grădiniţă şi şcoală şi cei de la creşă, să poată beneficia în continuare de sprijinul acordat, având în vedere situaţia prezentată în care se impune să rămână acasă pentru îngrijirea copilului. Sunt pregătită. Este dată pe circuitul de avizare, am toate avizele", a spus Violeta Alexandru în deschiderea şedinţei de Guvern, conform Agerpres.ro.

Legea privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru a-şi supraveghea copiii atunci când se închid şcolile în situaţii extreme, a intrat în vigoare pe data de 17 martie.

Despre aplicarea acestui act normativ, Violeta Alexandru afirma, pe 20 martie, că niciun copil cu vârsta de până la 12 ani nu trebuie lăsat nesupravegheat acasă.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a mai solicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 32/2020, precizând că sunt necesare câteva clarificări vizând avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti, pentru ca aceştia să poată beneficia de sprijinul financiar pe care Guvern îl acordă atât celor intraţi în şomaj tehnic cât şi altor profesionişti, definiţia "alţi profesionişti" având nevoie de "câteva clarificări".

Violeta Alexandru a subliniat că sunt semnale de la angajaţii de la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi de la agenţiile judeţene de plăţi şi inspecţie socială, care au ridicat câteva probleme ce trebuie clarificate printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a respins propunerea de introducere a acestui proiect pe ordinea suplimentară, motivând că este nevoie de o evaluare clară a modului de aplicare şi a clarificărilor suplimentare ce trebuie introduse, deoarece "nu ne putem permite să modificăm ordonanţa la fiecare şedinţă de Guvern".

"Dacă mai apar probleme în aplicare, acestea trebuie să fie inventariate la nivel naţional, să vedem nevoia de clarificări suplimentare, dar nu invenţii ale unor funcţionari cărora le este frica să-şi asume răspunderea ca să ia deciziile de intrare în dreptul de acordare a şomajului tehnic. Dacă există neclarităţi, dacă există probleme, eu zic să le colectaţi şi să venim cu o modificare doar atunci când vom avea şi aceste observaţii pe care le primim din teren în privinţa aplicării ordonanţei. Ca atare, nu aprob azi intrarea pe ordinea de zi. La următoarea şedinţă, după ce aveţi o evaluare clară a modului de aplicare şi aveţi eventuale clarificări suplimentare care trebuie introduse", a explicat premierul.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri