Indiferent că vorbim de o săptămână de lucru de patru zile sau de colaborări, piața globală a muncii trece încă prin transformări majore. După munca remote și cea hibrid apare un nou tip de muncă ce redefinește modul în care ne raportăm la activitățile de la job, din cadrul organizațiilor.

Ce este cronowork sau cronomunca

Cronowork sau cronomunca este o nouă tendință care urmărește să mai curând perioadele de productivitate ale unui angajat, decât modelul tradițional de lucru de la 9 la 5. Practic, un angajat poate fi mai productiv fie la primele ore ale dimineții, fie în intervalul 10:00 -14:00, fie noaptea, foarte târziu, deci, conform acestui nou tip de muncă, acesta ar urma să lucreze mai mult în perioadele din zi (sau din noapte) în care se simte cel mai productiv.

Termenul a fost inventat pentru prima dată de jurnalista britanică Ellen Scott în buletinul informativ Working on Purpose. Scott crede că reevaluarea muncii este o evoluție firească a discuțiilor despre bunăstarea la job. Specialistul estimează că 2024 va fi anul în care cronoworkingul va prinde contur și va fi anul în care „ne vom analiza mai profund modul în care ceasurile noastre biologice și scăderile și creșterile naturale ale energiei ar trebui să ne definească ziua de lucru”, scrie publicația forbes.com.

Cronomunca este deosebit de importantă într-un mediu global în care angajații lucrează în diferite fusuri orare. Depinde de companii să își stabilească în mod clar așteptările și să înțeleagă că flexibilitatea va fi esențială pentru maximizarea productivității.

Potrivit sondajului New World of Work, 44,9% dintre companii au introdus programe de lucru eșalonate sau flexibile, aceasta fiind o schimbare majoră în operațiunile lor în peisajul post-pandemic.

Cu toate acestea, succesul cronomuncii, în ansamblul său ar putea depinde și de demografia forței de muncă. Potrivit celui mai recent raport Adobe Future of Time, există o diferență generațională clară când vine vorba de orele de lucru optime pe care angajații le-ar prefera.

Generația X (cei născuți între 1965 și 1980) au o probabilitate mai mare de a dori să lucreze între orele 18:00 și 3:00 decât colegii lor din generația Z (născuți între 1997 și 2012). Între timp, doar 6% dintre baby boomers (1955-1964) s-au bucurat de ture de noapte, majoritatea preferând să se conecteze la muncă înainte de ora 9 dimineața și să rămână fideli programului tradițional de la 9 la 5.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri