Piața muncii nu ia vacanță pe timpul verii, cel puțin nu când vine vorba de recrutări pentru poziții de entry-level sau pentru joburi care nu necesită experiență și unde studenții și elevii sunt cei mai căutați. Iată ce oportunități profesionale sunt disponibile în piața muncii pentru tinerii care își caută pe timpul verii, fie locuri de muncă entry-level, fie internshipuri.

Examenul de Bacalaureat s-a terminat, la fel și sesiunile de examene de la cele mai multe facultăți, motiv pentru care mulți dintre tineri au început să se uite la joburi de sezon, potrivite pentru ei, care să nu necesite experiență. Pentru tinerii la cele mai potrivite joburi sunt cele entry-level, adică cele care sunt considerate a fi primele locuri de muncă pe care o persoană le ocupă într-un domeniu. Este perioada în care un angajat dobândește cunoștințele și abilitățile necesare pentru a duce la bun sfârșit activitățile unei organizații, pe termen lung.

În 2024, procentul mediu lunar al locurilor de muncă din categoria entry-level a variat între 40-45%, cu un maxim de 48% în lunile mai-iunie. De altfel, în aceste două luni a debutat și perioada de recrutare a tinerilor pentru programele de internship, pentru stagiile de practică, dar și pentru joburile sezoniere, dedicate studenților și elevilor, potrivit datelor furnizate de Bestjobs.

„Dintre acestea, doar 6% au fost în domeniul IT&C, ceea ce reprezintă aproximativ 7.000 de locuri de muncă destinate candidaților cu experiență între 0 și 2 ani”, a precizat Ana Vișian, Marketing Manager Bestjobs.

Topul domeniilor care au scos pe piață cele mai multe joburi entry-level

Până aproape spre finalul lunii iunie, cele mai multe joburi entry-level au fost oferite în domeniile retail, call center/suport, vânzări, HoReCa, turism și administrativ/secretariat. Aceste sectoare de activitate atrag cele mai cel mai mare număr de aplicări ca urmare a faptului că oferă locuri de muncă accesibile pentru tineri, cu oportunități de dezvoltare rapidă. Totodată, avantajul de a avea un loc de muncă în acest domeniu este redat și de flexibilitatea programului de lucru, o cerință des întâlnită în rândul tinerilor.

În ceea ce privește IT-ul, acesta rămâne domeniul preferat al tinerilor români în ceea ce privește viitoarea carieră. Liceenii români preferă IT-ul și telecomunicațiile ca principale opțiuni de carieră (62%), iar 61% dintre ei anticipează o creștere a cererii de specialiști în aceste domenii, arată un studiu realizat de Cult Market Research pentru ING Hubs România. Totuși, trebuie menționat că IT-ul nu traversează cele mai bune timpuri, în contextul valului recent de concedieri care a ajuns și în țara noastră și care restrânge paleta de oferte de muncă din industrie.

În ultimul an am fost martorii unei reorganizări a pieței de IT, iar acest lucru s-a tradus în special printr-o contractare a ofertei de joburi în domeniu, mai ales în cazul joburilor cu un nivel mediu de experiență, de 2-5 ani. Fluctuațiile tehnologice rapide, cerințele în continuă schimbare pentru competențe și instabilitatea economică globală au contribuit la o piață a muncii mai imprevizibilă. Aceste factori fac ca tinerii profesioniști să se confrunte cu provocări, dar și cu oportunități. Este important să rămână flexibili și să se adapteze la noile cerințe din piață, dar și să învețe constant pentru a rămâne competitivi.

Ana Vișian, Marketing Manager Bestjobs

Ana Vișian, Marketing Manager Bestjobs

După domeniul IT, pe locul al doilea în preferințele liceenilor români pentru viitorul lor job se găsește domeniul dezvoltării de conținut audio sau video pe platforme precum YouTube, TikTok sau Twitch (29%), în vreme ce 25% dintre aceștia își doresc să lucreze în marketing, publicitate sau jurnalism, mai arată datele cercetării.

Pentru persoanele care nu au experiență în câmpul muncii și care urmează să își redacteze CV, avem AICI un articol dedicat în care poate regăsi sfaturi utile despre documentul de referință de care fiecare candidat are nevoie când aplică la un loc de muncă.

Ce alte oportunități mai există pentru tinerii aflați la început de carieră

Nu doar joburile entry-level sunt o opțiune pentru tinerii aflați la început de drum profesional. Și programele de internship și de trainee sunt o oportunitate bună de învățare. Un internship sau un trainee sunt procesele prin care un tânăr dă piept pentru prima dată cu câmpul muncii, vede ce înseamnă să lucrezi într-o companie și își însușește, prin practică, o parte din abilitățile pe care le caută angajatorii, de la un candidat.

În ceea ce privește ofertele de internship și trainee, în 2024 angajatorii au publicat pe Bestjobs aproximativ 2.000 de astfel de programe, în domenii precum vânzări, inginerie, producție, logistică, marketing, dar și în management sau IT.

„Observăm un trend crescător în numărul acestor oferte, care a crescut cu 10% față de vara lui 2023. Multe dintre programele de internship pentru vară au finalizat deja procesul de recrutare, acestea începând de obicei la 1 iulie și desfășurându-se pe parcursul verii”, a concluzionat Ana Vișian.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri