Executivii americani raman cei mai bine platiti la nivel mondial, cu un salariu mediu anual de 13 milioane de euro. Pe vechiul continent, francezii reusesc sa detina primul loc cu un salariu anual de 5,9 milioane de euro, urmati de britanici 5,85 milioane de euro. Cei mai prost platiti executivi europeni, potrivit mediei salariilor executivilor, sunt germanii si olandezii.

In medie, salariul anual de baza al unui executiv britanic se ridica la 1,4 milioane de euro, urmat imediat de cel al francezilor de 1,25 milioane de euro. La acesta se adauga numarul de actiuni detinute in cadrul companiei, bonusuri sau stock options.

Daca britanicii raman lideri si in ceea ce priveste bonusurile anuale, francezii castiga teren atunci cand vine vorba de stimulente pe termen lung, executivii din Hexagon primind de 2,7 ori mai mult fata de salariul de baza, cu 1,5 mai mult fata de media la nivel european.

Diferenta dintre salariile primite de executivii americani in raport cu cei europeni se explica atat prin renumele companiei cat si prin partea variabila. Statele Unite au sansa de a detine cela mai mari societati, astfel incat bonusurile, actiunile sau „stock options” (optiuni cu actiuni, drepturi acordate angajatilor de a achizitiona actiuni ale societatii angajatoare) sunt mult mai ridicate datorita unei capitalizari bursiere mai mare cu 40% fata de societatile europene.

Citeste si:

Desi executivii de pe vechiul continent primesc un salariu de baza superior celor americani, 1,3 milioane de euro fata de 1,1 milioane de euro, europenii pierd atunci cand vine vorba de bonusuri sau stock options.

Cel mai bine platit executiv al Europei este Arun Sarin, CEO-ul Vodafone care a primit o remuneratie totala de 11,4 milioane de euro, devansandu-l pe Pierre Gadonneix, executivul de la EDF, care a obtinut doar 800.000 de euro.

In Statele Unite, Edward Whiteacre, CEO-ul operatorului telefonic ATT, ocupa pozitia de lider cu un venit de 18,7 milioane de euro. Acesta este urmat indeaproape de executivul de la Procter & Gamble, A.G.Lafley, care a avut un venit anual de 18,1 milioane de euro.