Anul 2023 a înregistrat creșteri semnificative ale salariilor pentru angajați, în medie cu 10% - un record pozitiv, în contextul scăderii inflației, la o singură cifră (9.4%), pentru prima dată în ultimele 18 luni, conform INS. Sectoarele care au beneficiat de cea mai mare creștere a salariilor sunt: Producție (manufacturing) (16%), Retail și Auto (12%), arată datele studiului Total Remuneration Survey 2023, realizat de Mercer, la nivel global și în România.

Mai puțin de jumătate dintre companiile participante la studiu (42%) au bugetat deja creșteri salariale și pentru 2024, cu o medie de 8.4%, iar industriile care vor resimți cu prioritate efectele pozitive sunt: Producție, Retail si Auto. Aceste sectoare se află într-o continuă expansiune și contribuie la un mediu sustenabil de afaceri.

Ce măsuri au luat specialiștii din HR pentru atragerea si reținerea talentelor

Retenția angajaților rămâne și anul acesta cea mai mare provocare pentru cei mai mulți dintre specialiștii de Resurse Umane (75%). Pachetele competitive de beneficii extra salariale, acordate de către angajatori, reprezintă principala acțiune care a condus la atragerea talentelor și la creșterea retenției angajaților cu 5 procente (18%).

Doar 4 % dintre respondenți sunt de părere că digitalizarea și utilizarea tehnologiei AI vor genera o creștere de aproximativ 20% a locurilor de muncă, în cadrul organizațiilor lor.

Cei mai mulți angajatori (86%) oferă ca beneficiu extra salarial mașină de companie, în timp ce 83% acordă tichete de masă, iar 71% investesc în training și cursuri pentru angajații lor. Printre beneficiile disponibile se numără asigurările medicale si cele de viață, dar și bonusuri de călătorie.

Bunăstarea emoțională a angajaților se regăsește în topul priorităților pentru 75% dintre profesioniștii de Resurse Umane, care acordă, începând cu 2023 mai multe zile de vacanță pentru angajații lor – în medie 25 de zile plătite de companie, anual.

În ce departamente lucrează cel mai bine plătiți angajați

„Angajații cel mai bine plătiți în 2023 activează în IT, Project Management și Resurse Umane și beneficiază de un salariu mediu brut de până la 4,000 Euro pe lună. București conduce topul orașelor cu cele mai mari salarii și oportunități atractive pentru profesioniști din toate industriile, fiind urmat de Cluj-Napoca și Timișoara”, a declarat Narcis Popescu, Director Consultanță HR, Mercer Marsh Benefits Romania.

Remarcăm determinarea companiilor din România de a rămâne competitive și de a-și ajusta politicile de HR și de remunerare pentru atragerea și menținerea talentelor. Constatăm cea mai mare majorare salarială medie, în valoare nominală din mediul privat din ultimii ani, desigur, în context inflaționist.

Implicarea unui consultant în HR rămâne esențială pentru a ghida companiile în elaborarea și implementarea strategiilor de compensație și beneficii care să rămână competitive și să se adapteze continuu la evoluțiile pieței muncii. Acest parteneriat strategic nu numai că sporește atractivitatea angajatorilor pentru talentele de top, dar contribuie și la consolidarea poziției acestora pe piața muncii din România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri