Circa o treime din angajatii bancilor au, in medie, mai putin de un an de experienta in sistemul bancar, iar institutiile de credit vor trebui sa investeasca puternic in pregatirea acestora, ceea ce ridica probleme legate de costuri.

"Peste 20.000 de oameni au, in medie, sub un an de experienta in sistemul bancar. Acest lucru va determina in perioada urmatoare investitii masive in pregatirea angajatilor, in conditiile in care intram intr-o etapa in care excelenta in serviciile bancare incepe sa conteze din ce in ce mai mult", a declarat, potrivit NewsIn, Sergiu Oprescu (foto), presedintele Alpha Bank Romania.

Bancherii care au participat la dezbatere au avertizat ca majorarea costurilor salariale in sistemul bancar a devansat cresterea productivitatii, ceea ce pune probleme de eficienta, atunci cand bancile iau in calcul pregatirea angajatilor cu putina experienta.

"In conditiile in care sistemul s-a dezvoltat agresiv, iar zona universitara de specialitate nu produce suficienti absolventi pentru a acoperi cererea din partea bancilor, s-a creat o batalie pentru forta de munca, ceea ce a dus la o crestere a costurilor ce a depasit cresterea productivitatii", a mentionat directorul de retail al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.

El a adaugat ca, in multe cazuri, bancile demareaza programe de training pentru angajatii incepatori si se poate intampla ca, dupa un an, acestia sa plece dupa ce primesc o oferta salariala mai buna.

Vicepresedintele diviziei de retail a Raiffeisen Bank Romania, Razvan Munteanu, a declarat ca banca a creat cinci centre de pregatire a tinerilor angajati, numite Raiffeisen School, in care formeaza aproximativ 400 de tineri pe an.

Singura alternativa pentru incepatori este sa intre intr-o companie care isi formeaza angajatii, a mai spus Munteanu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Cat costa munca de lucru in UE: Romania, la coada clasamentului