Numarul recrutarilor pentru pozitii de top management a crescut cu 67% in prima jumatate anului, iar cele de executie cu 57%, arata studiul realizat de compania de consultanta in resurse umane Psihoselect.

Numarul companiilor care au nevoie de personal a crescut simtitor fata de anii trecuti. Atat cresterea economica generala cat si investitiile straine au generat posturi de munca care solicita un nivel ridicat de competenta pe de o parte, dar si disponibilitate pe de alta parte. Pentru ca firmele au putine resurse si nu cunosc suficient piata, companiile de consultanta sunt extrem de cautate.

“Pana in prezent am depasit numarul cererilor de recrutare total al anului precedent. Datorita acestui fapt, estimam ca numarul nevoilor de recrutare se va dubla pana la sfarsitul anului. Solicitarile au vizat in special pozitiile de top management, observandu-se o crestere de 67 % fata de anul precedent, si cele de executie – cu 57 % mai mult” a declarat Monica Ion, Managing Partner Psihoselect.

Acest lucru este datorat faptului ca exista un istoric de dezvoltare pe diverse nise de activitate care permit managerilor romani sa se angajeze in diverse domenii (de exemplu, domeniul automotive in Romania anilor 90 cerea un expat, pe cand in prezent avem oameni formati in acest domeniul care pot prelua conducerea unei fabrici), sustine Claudia Indreica, Manging Partner Psihoselect.

In cazul posturilor de executie se constata aceasta crestere atat datorita lipsei fortei de munca, ratei somajului in continua scadere cat si datorita faptului ca cea existenta migreaza de la o firma la alta.

Muncitorii si persoanele care se afla la inceput de cariera, constiente de criza de pe piata fortei de munca, migreaza usor de la o companie la alta, motivati de pachete salariale mai atractive, asigurarea transportului si a mesei, asigurari medicale si de pensie si alte beneficii pe care le pot obtine.

38 % din recrutarile din acest an au vizat domeniul vanzari-marketing, depasind cererile de anul trecut cu 31 %. In domeniul productiei, lucrurile stau si mai bine: fata de 2007 cererile au crescut cu 89 % mai mult. Si in domeniile de suport (RU, administratie, financiar-contabil) se constata o crestere de 6 %. “Dintre acestea, cele mai multe selectii am realizat pentru domeniul administrativ - 41 % si cel financiar-contabil – 32 %”, sustin managerii firmei.

Toate aceste date sugereaza cel putin o dublare a numarului de recrutari pana la sfarsitul anului.

Cu toate acestea, situatia nu este asemanatoare in cazul specialistilor. Cererea pentru acestia a scazut semnificativ in toate domeniile. “Faptul ca pana in acest moment solicitari de acest gen au fost cu 50 % mai putin, se datoreaza preferintei companiilor multinationale de a angaja persoane cu potential de invatare pe care sa le instruiasca” spune Claudia Indreica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri