Conform unui studiu MarketWatch, ultimele cinci luni de disponibilizari masive vor impinge rata somajului spre 7,5%.
Potrivit economistilor citati de MarketWatch, singurul motiv pentru care disponibilizarile nu au fost mai insemnate este numarul mic de noi angajati in lunile noiembrie si decembrie, care a dus in mod direct la o scadere a concedierilor. Departamentul de Munca ( The Labour Department) va raporta in curand cifra disponibilizarilor pe ianuarie, iar specialistii se asteapta la o realitate subra, daca nu dezastruoasa.

Alte cateva studii – cum ar fi vanzarile auto, consumul persoanelor fizice, comenzile in fabrici sau cheltuielile in constructii – urmeaza sa apara. Acestea pot indica cu suficienta precizie ce urmeaza sa se intample pe piata fortei de munca in urmatoarea perioada.

„Cel mai mult s-au redus posturile de conducere, mai ales din cauza recesiunii, numarul executivilor continuand sa scada”, au raportat economistii pentru Credit Suisse, citat de MarketWatch. Economia a pierdut 1,5 milioane de locuri de munca in ultimele trei luni ale anului 2008, ajungand la o cifra de 2,6 milioane pentru intregul an. ”In 2008 s-au inchis foarte multe usi pentru angajati, iar 2009 a inceput in acelasi ton si situatia va continua sa se inrautateasca”, avertizeaza Meny Grauman, un economist, pentru CIBC Eorld Marlets, citat de MarketWatch.

Intrebati de MarketWatch, economistii au estimat o crestere a disponibilizarilor de 525.000 in luna decembrie a anului trecut, 584.000 in noiembrie si 484.000 in luna octombrie. Aceste estimari arata o scadere constanta de peste 400.000 de locuri de munca, cea mai mare pierdere de la Marea Depresiune.

Desigur, se ia in considerare un numar crescut al populatiei fata de acum 40, 50 de ani, dar direct proportional cu aceasta crestere, numarul disponibilizatilor in ultimul an a atins cote istorice. In al patrulea trimestru al anului 2008 rata angajarilor a scazut la 4,4%.

Accelerarea rapida a pierderilor de job-uri poate portretiza un final al recesiunii, spun cei care vad partea plina a paharului. Analistii mai pesimisti sustin insa ca varful concedierilor nu a fost inca atins.

Angajarile tot mai putine numeric vor conduce insa la reducere a concedierilor, afirma economistii Maury Harris si Jim O'Sullivan, citati de MarketWatch. Acestia prognozeaza un numar de 475.000 de restructurari in luna inanuarie, in conditiile in care, chiar si in vremuri de calm economic, rata concedierilor in aceasta luna atinge 3 milioane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri