In cadrul programului, Citigroup va reduce rata ipotecara pana la suma medie de 500 de dolari pe luna pentru proprietarii care au achizitionat locuintele prin credit si care au cel putin doua luni de restante. Imprumutatii vor avea posibilitatea de a plati rata diminuata timp de trei luni, Citigroup renuntand la incasarea dobanzii si a penalitatilor pe aceasta perioada.

O conditie pentru incadrarea in cerintele programului este ca cel imprumutat sa fie somer si sa semneze un angajament prin care declara ca face eforturi pentru cautarea unei slujbe.

Anuntul bancii vine cu cateva zile inainte ca presedintele american Barack Obama sa anunte noile directive in ceea ce priveste planul de recalculare a platii imprumuturilor, un element-cheie in lupta guvernului impotriva crizei creditelor ipotecare. Initiativa bancii vine in sprijinul celor carora li s-a redus salariul sau bonusurile salariale sau care au fost disponibilizati.

“Ne asteptam ca de acest ajutor sa beneficieze mii de persoane, a declarat, pentru Wall Street Journal, directorul executiv al Citigroup, Sanjiv Das. Acesta a adaugat ca marirea numarului de someri reprezinta cea mai importanta problema a institutiilor care au acordat credite ipotecare. Altfel, aceasta initiativa va ajuta pe termen scurt numai o mica parte a datornicilor, a mai spus directorul executiv.

Pentru a indeplini cerintele programului, datornicii trebuie sa locuiasca in casa pentru care au facut credit si sa aiba o ipoteca a CitiMortgage. In program se pot inscrie numai cei care au imprumuturi mai mici de 420.000 de dolari, in afara de acestia banca detinand inca patru milioane de imprumuturi pentru locuinte.

Banca a primit peste 45 de miliarde de dolari din fondurile venite de la contribuabili, iar guvernul este pus in situatia de a-si mari contributia in companie la 36%. Prin posibila interventie a guvernului companiile de pe Wall Street se arata ingrijorate de faptul ca banca ar putea lua de acum incolo decizii politice si nu financiare.

Directorul executiv al Citigroup, Sanjiv Das, a declarat ca guvernul “nu are nici un rol in luarea deciziei implementarii programului pentru reducerea temporara a ratei ipotecare”. Conform acestuia, noul program a fost creat de banca cu unicul scop de a-si deservi cat mai bine clientii. “ Nu a existat nici un fel de presiune”, a mai spus Das.

Initiativa urmeaza anuntului din decembrie al Citigroup potrivit caruia banca va oferi datornicilor care au platit la timp ratele posibilitatea de a modifica termenele imprumuturilor pentru creditele ipotecare in valoare totala de 20 de miliarde de dolari.

Citigroup a refuzat sa ofere cifre in privinta numarului de imprumuturi care se incadreaza in cerintele programului, insa unul din purtatorii de cuvant a declarat ca banca a contactat peste 50.000 dintre imprumutati.

Dezechilibrul economic creeaza insa noi valuri de incertitudine pentru imprumutatii care se zbat sa ramana angajati pe un salariu la acelasi nivel cu cel avut inainte de inceperea crizei. Potrivit Departamentului de Munca (The Labour Department), rata somajului in S.U.A. a crescut de la 7,2%, in luna decembrie 2008, la 7,6 %, in ianuarie 2009.