Femeile absolvente de MBA, mai prost platite decat barbatii

In ciuda experientei educationale similare si a unui numar comparabil de ani si experienta in munca, absolventele de MBA au parte de un salariu si de o rata a promovarilor mai mica in comparatie cu cea a barbatilor absolventi de MBA, potrivit unui studiu al organizatiei non-profit pentru reprezentarea femeilor in profesie Catalyst, citat de cotidianul de business Wall Street Journal.
Studiul la care au participat peste 9 000 de respondenti, absolventi a 26 de programe de MBA in ultimii zece ani, releva faptul ca femeile primesc job-uri cu un grad de responsabilitate mai mic decat barbatii. De exemplu, 60% dintre absolvente au declarat ca au primit oferte pentru posturi entry-level dupa terminarea cursurilor de MBA, comparativ cu 46% dintre barbatii absolventi.

Femeile au obtinut un nivel al remuneratiei cu 4.600 de dolari mai mic fata de cel al barbatilor, desi experienta anterioara in munca a celor doua categorii era comparabila, conform studiului.

Illena Lang, unul dintre realizatorii studiului, explica diferentele salariale prin lipsa de incredere acordata femeilor. In cadrul studiului, 40% dintre respondenti se aflau la primul job post MBA, in timp ce 30% schimbasera deja un loc de munca, iar 14% trecusera deja prin patru companii, dupa absolvire.

“Din start femeile acceseaza posturi inferioare celor ocupate de barbati, mai ales pentru ca nu au parte de sustinere din partea managerilor”, afirma Lang.

Ann Bartel, profesor de economie la Columbia Business School, sustine ca diferentele salariale provin atat din excluderea femeilor din planul de succesiune al companiei, din cauza posibilei pauze de maternitate pe care multe femei o planuiesc, cat si din cauza politicii companiilor, care solicita petrecerea unui timp extensiv la locul de munca, in detrimentul echilibrului de viata personala – serviciu, aspect important pentru femei.

In ciuda posibilitatii de recurgere la concediul de maternitate, studiul releva ca nu exista o diferenta semnificativa intre pozitiile ocupate si remuneratiile primite de femeile cu copii si de cele necasatorite, fara obligatii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri