Prefectul de Arges, Gheorghe Davidescu, a declarat ca sustine infiintarea unei anchete privind contractul de privatizare a Petrom, ca exista posibilitatea revizuirii acestui contract si ca se asteapta la proteste ale salariatilor rafinariei Arpechim, trimisi in somaj, scrie Mediafax.
"Sustin demersurile parlamentarilor de Arges si Valcea de constituire a unei comisii care sa verifice modul in care s-a privatizat Petrom si sper sa se rezolve. De altfel, intre prefectii de Arges si Valcea, intre o parte din parlamentarii celor doua judete, au fost semnate protocoale de colaborare pentru a salva Arpechim si Oltchim, protocoale inaintate si Guvernului.

Ma astept la pichetari ale angajatilor de la Arpechim la Prefectura Arges, dupa ce Petrom a luat decizia de a inchide rafinaria. Sunt sanse sa se ceara revizuirea contractului de privatizare al Petrom si exista sanse, vreau sa va asigur, ca statul roman sa intre in posesia unui procent mai mare de 50%, care sa insemne majoritatea in Consiliul de Administratie", a declarat prefectul Gheorghe Davidescu.

El a precizat ca a avut o intrevedere cu liderul de sindicat de la rafinaria Arpechim, Ion Popescu, care i-a inmanat o serie de documente care au ajuns la premierul Emil Boc.

"Indiferent de speculatii, sunt convins ca majoritatea salariatilor prefera sa aiba loc de munca decat sa primeasca unele sume care se vor termina, dupa care vor ramane fara locuri de munca. Vom continua insa demersurile pentru a salva Arpechim. Premierul a spus ca nu va ramane indiferent", a spus Gheorghe Davidescu.

El a afirmat ca ar exista cumparatori pentru Arpechim.

"Din ce stiu, exista firme care ar dori sa cumpere rafinaria, dar sunt si probleme. Cumparatorii nu stiu daca a fost scoasa la vanzare oficial, conform legii si pe SEAP-ul international. Au cerut firmele sa se faca dovada ca a fost facut acest anunt. In ultima instanta, Guvernul ar fi cel care, dupa ce a investit peste 40 de milioane euro, sa continue intr-un fel sau altul preluarea rafinariei si continuarea activitatii in colaborare cu Oltchim", a spus prefectul judetului Arges.

El a adaugat ca Petrom vrea sa inchida "la pachet" si rafinaria si piroliza, astfel ca nu doar 750 de persoane vor ajunge someri, ci vor fi afectate vreo 1.200.

"Din pacate, nu varianta Guvernului va fi cea care va prima, ci varianta detinatorului, adica a Petrom. Am informatii ca deja s-a carat fier vechi dezmembrat din incinta de la Arpechim in Portul Constanta! Din ce stiu insa nu afecteaza activitatea principala de productie", a declarat Davidescu.

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis joi inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim Pitesti, apreciind ca optiunea vanzarii nu este fezabila in contextul in care compania nu a gasit un cumparator "credibil" care sa aiba expertiza si resursele financiare pentru operarea rafinariei.

Sambata, la Pitesti, premierul Emil Boc, intrebat despre inchiderea rafinariei Arpechim, declara ca "raul primordial" se afla in contractul de vanzare-cumparare al Petrom de catre Guvernul Adrian Nastase, contract care, in opinia sa, a adus "un prejudiciu urias" economiei nationale.
Secretarul Camerei Deputatilor, Dumitru Pardau, a anuntat luni ca cinci deputati PSD si-au retras semnaturile de pe proiectul de hotarare privind infiintarea comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea respectarii prevederilor contractului de privatizare a Petrom. Cei cinci au invocat ca textul expunerii de motive pe care l-au semnat initial nu corespunde cu obiectivele cuprinse in proiectul de hotarare prezentat plenului.

Biroul Permanent a amanat, saptamana trecuta, discutarea infiintarii comisiei de ancheta in cazul Petrom, dupa ce PSD a cerut ca liderii de grup sa dezbata proiectul de hotarare, iar liderul deputatilor PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca liberalii isi retrag semnaturile de pe proiectul de hotarare.

Initiativa de infiintare a comisiei de ancheta privind Petrom i-a apartinut deputatul PDL Daniel Oajdea, care a strans 71 de semnaturi.

Grupul austriac OMV detine 51% din actiunile OMV Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea controleaza 20,11% din actiuni, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% din titluri se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri