Companiile romanesti incearca sa retraiasca o etapa de crestere intrerupta brusc de recesiune: dupa trei ani de criza financiara antreprenorii autohtoni vor din nou sa cumpere active pe pietele din strainatate. Arabesque este cel mai proaspat exemplu.

Mai multe firme romanesti se bucurau de anii de boom economic prin achizitia de companii de pe pietele vecine. Era perioada 2007-2008, chiar inainte de declansarea crizei financiare. Romstal se extindea pe piata din Serbia, prin preluarea companiei Doming, Policolor cumpara o fabrica in Bulgaria, Rompetrol achizitiona o retea de benzinarii in Franta. De asemenea, industria IT consemna o tranzactie regionala in care cumparatorul era o companie romaneasca: Siveco Romania prelua in 2008 integral compania Latona din Bulgaria cu care producatorul roman de software colabora inca din 2003.

Ulterior, de-a lungul anilor de recesiune economica, firmele romanesti au blocat planurile de dezvoltare, astfel incat o tranzactie in strainatate nu a mai intrat in strategia intreprinzatorilor autohtoni.

Totusi, curajul incepe sa ii caracterizeze din nou pe afaceristii romani, cel mai proaspat demers fiind al Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii din Romania, care vrea sa-si extinda operatiunile externe si studiaza achizitia unor jucatori straini.

Arabesque activeaza in prezent pe pietele din Romania, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria si Ucraina. Din cele 38 de centre comerciale ale grupului, 18 sunt in Romania.

"Pe plan extern vrem sa dezvoltam afacerile in tarile din jur, cautam noi locatii in care nu suntem deocamdata prezenti si studiem posibilitatea achizitionarii unor alti jucatori", a spus, potrivit Mediafax, proprietarul grupului, Cezar Rapotan.

El a precizat ca in Romania Arabesque are in lucru doua noi centre de distributie, la Suceava si Bacau.

Afacerile Arabesque, interne si externe, au crescut cu 16% anul trecut, la aproximativ 415 milioane euro, si ar putea stagna in acest an, potrivit sursei citate.

"Rezultatele primului trimestru din 2011 se situeaza aproximativ la nivelul celor de anul trecut pentru aceeasi perioada. Inca nu s-a depasit situatia economica din 2009-2010 si efectele crizei inca sunt prezente", a spus Rapotan.

Omul de afaceri a afirmat ca piata materialelor de constructii a continuat sa scada anul trecut, inregistrand un recul de 15-20%, iar in 2011 ar putea consemna un regres usor.

Dinu Patriciu este unul dintre putinii oameni de afaceri romani care au facut achizitii in strainatate in vreme de criza. El a cumparat in 2009, in parteneriat cu fostul premier al Georigei Vladimir Gurgenidze, Banca Populara a Georgiei de la compania Eurooil, o subsidiara a RAKInvestment din Emiratele Arabe Unite. Deviza miliardarului este, potrivit propriilor declaratii, urmatoarea: “Cumpar, dezvolt si apoi vand. Venture-capital (capital de risc, n.r.). Asta am facut toata viata. Asta se va intampla cu toate investitiile mele ajunse la maturitate. Eu nu fac afaceri de familie”.

Curajul afacerilor romanesti, peste granita

In ciuda efectelor crizei financiare care continua sa dea dureri de cap mediului de business, mai sunt si afaceristi romani care iau cu asalt pietele externe. Spre exemplu, Grup Servicii Petroliere (GSP), controlat de omul de afaceri Gabriel Comanescu, a castigat o licitatie internationala organizata de Pemex, cea mai mare companie petroliera din Mexic, pentru lucrari de foraj in statul nord-american.

Pentru inceperea lucrarilor, GSP va reloca in Mexic doua platforme de foraj marin. "Platformele GSP Atlas si GSP Orizont sunt in curs de relocare din zona Golfului Persic catre Mexic. Acestea se vor afla in contract de foraj de lunga durata incepand cu lunile mai-iunie. Pentru modernizarea celor doua platforme, societatea a investit pana in prezent 66,5 milioane de dolari", se arata intr-un comunicat al companiei.

Costurile relocarii celor doua platforme se ridica la 10 milioane de dolari, pe care GSP ii va imprumuta de la Banca Comerciala Romana.

GSP mai deruleaza lucrari pentru companii precum Gazprom (Rusia), TPAO (Turcia), Melrose Resources (Anglia) si Agentia Europeana pentru Siguranta Maritima.

De asemenea, societatea Rulmenti SA Barlad, cel mai mare agent economic din judetul Vaslui, va investi peste doua milioane de dolari in India pentru a deschide o noua fabrica de rulmenti, a carei capacitate anuala va fi de 1.500 de tone de produse finite.

"Zilele acestea, am infiintat in India societatea care va functiona pe teritoriul tarii asiatice, urmand sa fie identificata si zona in care va fi construita fabrica. Piata de desfacere in India este una emergenta si de aceea este foarte important sa fim prezenti acolo. Fabrica isi va incepe productia la mijlocul anului viitor, cu 80 de angajati, urmand ca intr-un an de zile numarul salariatilor sa ajunga la 200, cu o productie de aproximativ 1.500 de tone de rulmenti pe an", a declarat directorul general al SC Rulmenti SA Barlad, Corneliu Pricope.

Fabrica de rulmenti din India va fi a treia capacitate de productie a SC Rulmenti SA Barlad din afara Romaniei, dupa cele doua fabrici care functioneaza in prezent in Turcia si Ungaria.

Si Ovidiu Tender, proprietarul unui grup de firme specializat in diverse sectoare, si-a extins activitatile pe continentul african, unde vizeaza in principal explorarea si exploatarea resurselor, dar si serviciile pentru industria extractiva sau sectorul constructiilor.

"Africa este viitorul", a afirmat omul de afaceri, care a adus drept principale argumente deficitul de resurse la nivel mondial si insuficientele explorari derulate pe acest continent, dar si potentialul ridicat de crestere a populatiei locale si implicit a numarului de consumatori.

Principalele operatiuni sunt derulate in Senegal, dar omul de afaceri este interesat si de alte state africane, printre care Guineea-Bissau, Coasta de Fildes, Republica Capului Verde, Ghana sau Burkina Faso.

A fost odata boom economic: Cine cumpara inainte de criza afaceri in strainatate

2007.
Romstal se extindea pe piata din Serbia, prin preluarea companiei private Doming d.o.o. specializata in comecializarea echipamentelor pentru instalatii, in urma unei tranzactii de 10 milioane de euro.

2007. Jolidon, cel mai mare producator de lenjerie intima din Romania, prelua compania italiana Infiore, reteaua de magazine Infiore din Italia si pachetul majoritar al companiei italiene Emmeci.

Producatorul clujean de lenjerie intima intentiona sa patrunda si pe alte piete din Europa atat prin reteaua de magazine proprii, cat si printr-un sistem de franciza. Criza a blocat insa planurile de dezvoltare.

2008. Siveco Romania cumpara integral compania Latona, important jucator de pe piata bulgareasca de IT, cu care producatorul roman de software colabora inca din 2003.

2008. Compania International Railway Systems (IRS), detinuta de omul de afaceri Cristian Burci, ataca piata din Serbia prin cumpararea a 49% din holdingul feroviar Friulexport, alaturi de un investitor strategic.

Wall-Street.ro va organiza miercuri, 11 mai, ora 10, conferinta M&A Outlook 2011, editia a III-a.

Tema centrala a evenimentuluI este:
Cum se pregatesc investitorii, practicienii din M&A si antreprenorii pentru perioada post-criza


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri