“Avem o procedura de atragere de investitori. Partea asiatica si-a aratat interesul. In cursul saptamanii viitoare, va veni o delegatie din China sa discutam despre acest proiect”, a spus Budulan in cadrul unui forum pe teme energetice.

Potrivit acestuia, compania chineza Guangdong este prima care vine sa discute despre o eventuala participare la proiectul celor doua reactoare nucleare.

“Daca nu construim aceste doua grupuri nucleare, punctul meu de vedere este ca vom deveni o tara importatoare de energie. Cred ca Romania ar trebui sa fie o tara exportatoare de energie”, a mai precizat seful Nuclearelectrica.

Ion Ariton, ministrul Economiei, a anuntat recent ca proiectul reactoarelor a starnit interesul unor investitori din Japonia, China, Coreea si SUA.

Autoritatile romane cauta noi investitori care sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4, dupa ce companiile energetice CEZ (Cehia), GDF Suez (Franta), Iberdrola (Spania) si RWE (Germania) s-au retras din proiect, in conditiile in care semnasera acordul de investitii in 2008.

Citeste si:

Nuclearelectrica detine pachetul majoritar al EnergoNuclear, societate mixta constituita pentru proiectul celor doua reactoare. In afara de Nuclearelectrica, din societate mai fac parte companiile ArcelorMittal si Enel.

[Citeste aici: RWE, Iberdrola si GDF Suez ies din proiectul reactoarelor de la Cernavoda. De ce?]

Finalizarea constructiei celor doua grupuri a fost amanata pentru 2019, valoarea investitiei fiind estimata la 4 miliarde de euro.

Daca se vor construi, cele doua reactoare vor cumula o capacitate de aproximativ 1.400 MW, dubland-o pe cea actuala din cadrul centralei nucleare de la Cernavoda, care asigura circa 20% din productia de electricitate la nivel national.