Chinezii de la Guangdong sunt interesati sa participe la proiectul constructiei reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda, potrivit lui Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica.

“Avem o procedura de atragere de investitori. Partea asiatica si-a aratat interesul. In cursul saptamanii viitoare, va veni o delegatie din China sa discutam despre acest proiect”, a spus Budulan in cadrul unui forum pe teme energetice.

Potrivit acestuia, compania chineza Guangdong este prima care vine sa discute despre o eventuala participare la proiectul celor doua reactoare nucleare.

“Daca nu construim aceste doua grupuri nucleare, punctul meu de vedere este ca vom deveni o tara importatoare de energie. Cred ca Romania ar trebui sa fie o tara exportatoare de energie”, a mai precizat seful Nuclearelectrica.

Ion Ariton, ministrul Economiei, a anuntat recent ca proiectul reactoarelor a starnit interesul unor investitori din Japonia, China, Coreea si SUA.

Autoritatile romane cauta noi investitori care sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4, dupa ce companiile energetice CEZ (Cehia), GDF Suez (Franta), Iberdrola (Spania) si RWE (Germania) s-au retras din proiect, in conditiile in care semnasera acordul de investitii in 2008.

Nuclearelectrica detine pachetul majoritar al EnergoNuclear, societate mixta constituita pentru proiectul celor doua reactoare. In afara de Nuclearelectrica, din societate mai fac parte companiile ArcelorMittal si Enel.

[Citeste aici: RWE, Iberdrola si GDF Suez ies din proiectul reactoarelor de la Cernavoda. De ce?]

Finalizarea constructiei celor doua grupuri a fost amanata pentru 2019, valoarea investitiei fiind estimata la 4 miliarde de euro.

Daca se vor construi, cele doua reactoare vor cumula o capacitate de aproximativ 1.400 MW, dubland-o pe cea actuala din cadrul centralei nucleare de la Cernavoda, care asigura circa 20% din productia de electricitate la nivel national.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Setari Cookie-uri