Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, a investit pana acum 234 milioane de dolari dintr-un total estimat la peste 377 milioane de dolari, fonduri care sunt alocate cresterii capacitatii de procesare a rafinariei Petromidia.

In urma investitiei, capacitatea de procesare a rafinariei Petromidia va creste de la 3,8 milioane de tone la peste 5 milioane de tone de materie prima.

"Vom ajunge cea mai moderna rafinarie din regiunea Marii Negre", a afirmat Saduokhas Meraliyev, CEO-ul Rompetrol, intr-o conferinta de presa la rafinaria Petromidia din Navodari.

Programul de crestere a capacitatii de procesare, initiat in 2006, trebuia sa se incheie anul trecut, dar termenul de finalizare a fost prelungit pentru primul trimestru din 2012, cand vor fi integrate in procesul de productie alte trei noi instalatii, potrivit informatiilor oficialilor.

Investitiile realizate pana in prezent au permis trecerea de la productia de carburanti Euro 3/Euro 4 la Euro 5.

Rompetrol Rafinare si-a fixat, pentru anul acesta, o tinta de rafinare de 4,17 milioane de tone de materie prima (3,94 milioane de tone de titei) si un nivel investitional de 216 milioane de dolari. Din aceasta suma, 180 de milioane de dolari sunt alocati cresterii capacitatii de procesare a rafinariei Petromidia.

Meraliyev a mai anuntat ca Rompetrol va investi 100 milioane de dolari intr-o centrala electrotermica care va fi amplasata in apropiere de rafinaria Petromidia. Centrala va furniza energie electrica si termica pentru rafinarie.

In plus, compania petroliera are in vedere extinderea retelei de benzinarii din Romania. Astfel, Rompetrol va adauga lantului 150 de benzinarii in sistem de franciza in urmatorii patru ani. Alte 10-15 statii vor fi deschise in nume propriu, investitia/unitate fiind de 1-1,5 milioane de euro. In Bucuresti vor fi construite doua benzinarii pe terenuri apartinand companiei.

La sfarsitul lui 2010, Rompetrol opera, in Romania, o retea de benzinarii formata din aproximativ 450 de statii (130 sub nume propriu, 160 Partener Rompetrol si 160 Rompetrol Expres). In total, Rompetrol Downstream, divizia de distributie a carburantilor din grupul petrolier, detine pe plan local o retea de 800 de puncte de distributie.

Cu operatiuni in 12 tari si cu majoritatea activelor in Romania, Franta, Spania si Sud-Estul Europei, grupul petrolier Rompetrol are activitati in sectoarele de rafinare, marketing si trading, carora li se adauga cele de explorare si productie, servicii petroliere si transport.

Rompetrol este, incepand cu 2009, detinuta in proportie de 100% de compania de stat kazaha KazMunaiGaz. In 2007, compania kazaha a cumparat 75% din companie de la omul de afaceri Dinu Patriciu , iar in 2009 - restul de 25%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si