Firmele care comit fapte ilegale sanctionate doar cu amenda, nefiind considerate infractiuni, vor putea cere radierea faptei din cazierul fiscal in interval de un an, nu de cinci ani ca in prezent, termenul de stergere din evidenta urmand sa fie calculat diferit, in raport cu gravitatea faptei, potrivit Mediafax.
Conform legii, faptele savarsite de catre persoane fizice si juridice, precum si de catre asociati, actionari si reprezentanti legali ai persoanelor juridice, care sunt de natura infractiunilor si contraventiilor incriminate de legile fiscale, financiare, vamale, sunt inscrise in cazierul fiscal al acestora si radiate intr-o perioada de cinci ani, in mod nediferentiat.

Sistemul va fi insa modificat de Guvern, astfel incat termenul de radiere din cazierul fiscal sa fie calculat in mod diferentiat, in functie de gravitatea faptei savarsite de catre contribuabil, considerandu-se ca faptele contraventionale prezinta riscuri si consecinte mai mici din punct de vedere al evaziunii fiscale decat infractiunile, releva un proiect de ordonanta de guvern.

"Cazierul fiscal ar trebui sa orienteze autoritatile si institutiile publice abilitate spre gradul de conformare fiscala a contribuabililor. In atare situatie, se impune diferentierea termenului in care se radiaza faptele si situatiile care atrag inscrierea in cazierul fiscal, in functie de gravitatea faptei savarsite de catre contribuabil", se arata in document.

Conform modificarilor pregatite de Guvern, firmele si persoanele fizice care au comis fapte sanctionate contraventional din sfera fiscala, financiara, vamala vor putea beneficia de stergerea acestora din cazierul fiscal intr-o perioada de un an de la data ramanerii definitive a actului de sanctionare.

Perioada de un an pentru radierea faptei este valabila chiar daca amenda aferenta a fost platita in interiorul acestui termen. In cazul in care cuantumul amenzii nu a fost achitat in cadrul acestui termen, scoaterea din evidenta se va realiza la data achitarii amenzii, dar nu mai tarziu de cinci ani de la data ramanerii definitive a actului de sanctionare.

In mod similar se va proceda si in cazul unei raspunderi solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, conditionat insa de stingerea sumelor datorate ca urmare a atragerii raspunderii solidare. Astfel, situatia va fi radiata din cazierul fiscal la data stingerii sumelor datorate, dar nu mai devreme de un an de la data comunicarii deciziei emise in acest sens de organul fiscal, decizie ramasa definitiva in justitie, si nu mai mult de cinci ani de la data comunicarii acestor hotarari.

Pentru infractiunile incriminate de legile fiscale, financiare, vamale va fi mentinut termenul de cinci ani pentru radierea din cazierul fiscal, conditia fiind ca in acest interval sa nu fie comise fapte similare.

O alta modificare va fi radierea din cazierul fiscal la data reactivarii in cazul firmelor declarate anterior ca inactive
pentru ca nu si-au indeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege. Daca firma a fost declarata inactiva deoarece s-a sustras de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date false de identificare a sediului social sau pentru ca organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat, radierea din cazierul fiscal va fi posibila doar dupa expirarea unui termen de trei luni de la data reactivarii.

"In cazul in care in cazierul fiscal al contribuabililor aflati in una dintre aceste situatii exista si alte mentiuni cu privire la alte fapte, se sterg numai mentiunile care impun scoaterea din evidenta", se mai arata in ordonanta.

Guvernul nu va modifica si prevederile actuale care stabilesc ca datele inscrise in cazierul fiscal pot fi scoase din evidenta daca nu mai sunt sanctionate de lege, daca intre timp a intervenit reabilitarea de drept sau judecatoreasca sau la data decesului contribuabilului.Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri