Gazoductul Nabucco ar putea intra in exploatare in 2018, cu o intarziere de un an fata de termenul stabilit oficial, a declarat marti directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss.
Roiss a aratat ca primele livrari de gaze din Asia Centrala catre Europa nu vor avea loc inainte de 2018.

"Aceasta este informatia pe care o avem in prezent", a afirmat Roiss, scrie Mediafax.

In luna mai a fost fixata ca data oficiala de inaugurare a gazoductului anul 2017.

Nabucco Gas Pipeline International a inaintat la 1 octombrie consortiului Sah Deniz II o oferta pentru exportul gazelor naturale din Azerbaidjan prin conducta care va face legatura intre Turcia si Austria tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria.

Principalii actionari ai consortiului Sah Deniz sunt BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franta, 10%), LukAgip (societate mixta formata de Eni-Italia si Lukoil-Rusia, 10%).

Proiectul Nabucco, destinat sa reduca dependenta Europei de gazele rusesti, are dificultati de mai multi ani sa atraga furnizori si a fost amanat de mai multe ori.

Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana, concureaza cu proiectul South Stream, al grupului rus Gazprom si al companiei italiene Eni, care vor la randul lor sa exploateze gaze in regiunea Marii Caspice.

Roiss se afla in aceasta saptamana intr-o vizita in Asia Centrala, pentru a discuta posibile acorduri pentru Nabucco, si s-a intalnit deja luni cu ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz.

Seful OMV trebuie sa semneze miercuri o scrisoare de intentie cu compania petroliera de stat Socar din Azerbaidjan, iar apoi va pleca in Turkmenistan.

Nabucco va transporta gaze caspice catre Europa, pe o distanta de 4.000 de kilometri si va traversa Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, ocolind Rusia si Ucraina.

Proiectul va avea un cost estimat de 7,9 miliarde de euro si reuneste un consortiu format din RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargas (Bulgaria) si Botas (Turcia).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri