Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, s-a intalnit, luni, cu Comisia de Agricultura din Parlamentul german.Printre ideile prezentate nemtilor se numara cea a unei banci funciare care sa comaseze terenurile.

Ministrul Stelian Fuia a declarat ca doreste infiintarea unei banci funciare care sa ajute la comasarea terenurilor pentru a creste productivitatea exploatatiilor romanesti. Aceasta institutie ar trebui sa aiba dreptul sa cumpere terenurile mici, sa le comaseze, dupa care sa le concesioneze fermierilor. Romania are in prezent 1.048.000 de exploatatii subventionate, din care 978.000 sunt parcele mai mici de 10 hectare fiecare.

De asemenea, ministrul Agriculturii a declarat ca isi doreste ca MADR sa devina un minister al economiei rurale, lucru care poate fi realizat prin depasirea ratei absorbtiei fondurilor europene de aproape 40% din prezent.

Autoritatile germane au discutat cu oficialul roman si despre Politica Agricola Comuna 2014-2020, insistand pe formele de asociere a producatorilor romani in organizatii profesionale competitive, care sa produca pentru export. S-a hotarat ca in continuare cele doua tari membre ale Uniunii Europene sa isi armonizeze pozitiile in ceea ce priveste PAC 2014-2020.

Ministrul Stelian Fuia i-a informat pe oficialii germani ca doreste acordarea de subventii egale pentru fermierii europeni, ceea ce ar insemna alinierea platilor facute catre fermierii romani la cele acordate si in celelalte state comunitare.

Tot cu ocazia acestei vizite, membrii Comisiei de Agricultura din Parlamentul German au vrut sa se asigure ca tara noastra respecta normele europene de crestere a animalelor. Ministrul Agriculturii a subliniat ca din 1 ianuarie 2012, Romania s-a aliniat inclusiv la cerintele comunitare de crestere a gainilor in custi imbunatatite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Vesti bune: Agricultura atrage inca 176 mil. euro din bani europeni