Privatizarea Postei Romane se va incheia la finele acestui an, prin atragerea unui investitor, proces care va fi insotit de restructurarea profunda a activitatii, pentru imbunatatirea situatiei financiare, a declarat ministrul desemnat pentru Comunicatii, Dan Nica.
"Situatia financiara a Postei este una foarte preocupanta. Din informatiile pe care le am, operatorul postal are circa 100 de directori. Prin restructurare vor mai ramane cel mult zece. De asemenea, aproximativ 300 de angajati TESA al Postei Romane ar trebui sa plece, pentru ca personalul este excedentar", a spus Nica, citat de Mediafax.

El a adaugat ca prin restructurarea companiei, care va incepe la finele lunii mai, se urmareste imbunatatirea situatiei financiare a Postei, care in ultimii ani a inregistrat pierderi si a acumulat datorii catre diverse bugete ale statului.

"Fara restructurare si management privat, niciun investitor strain nu va fi interesat de intrarea in actionariatul Postei", a spus ministrul desemnat pentru Comunicatii.

El a adaugat ca este "inadmisibil" ca ministere si alte institutii ale statului sa incheie contracte pentru a beneficia de servicii postale asupra carora Posta Romana are drept exclusiv pana la 31 decembrie 2012.

Nica a primit, luni, votul comisiilor reunite din Parlament pentru functia de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, cu 21 de voturi "pentru" si unul "impotriva".

Prezent la audieri, Matei Radu Bratianu, deputat PSD, a afirmat ca, pe langa datoriile acumulate si pierderile inregistrate in ultimii ani, Posta Romana a pierdut si procesul prin care a contestat amenda aplicata de Consiliul Concurentei.

In decembrie 2010, Consiliul Concurentei a anuntat ca a amendat Posta Romana cu 103,3 milioane lei (24,06 milioane euro), reprezentand 7,2% din cifra de afaceri realizata in 2009, pentru abuz de pozitie dominanta.

"Aparatorul companiei, firma de avocatura a lui Valeriu Stoica, nu s-a prezentat la proces pentru ca nu a primit citatia. Este incalificabil ce s-a intamplat", a spus Bratianu.

El a spus ca operatorul postal are datorii de 85 milioane de lei, acumulate in ultimii trei ani si reesalonate, care daca nu se achita pana in iunie se blocheaza conturile companiei.

"De la inceptul anului, Posta a mai acumulat datorii in suma de aproximativ 40 milioane de lei din TVA si penalitati. De asemenea, si datoriile de 85 milioane de lei provin tot din neplata TVA si penalitati", a spus Bratianu.

Posta Romana este unul dintre cei mai mari angajatori, cu aproximativ 35.000 de salariati.

Compania este controlata de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, restul titlurilor fiind in posesia Fondului Proprietatea.

In 2011, operatorul a consemnat pierderi de 68 milioane de lei, din care 30 milioane de lei reprezinta provizioane pentru diverse litigii, potrivit datelor prezentate de ministrul demis al Comunicatiilor, Razvan Mustea.

Nica este deputat al Partidului Social Democrat si a mai condus Ministerul Comunicatiilor in perioada 2000-2004, in Guvernul condus de Adrian Nastase.

De asemenea, el a fost ministru al Administratiei si Internelor, in perioada 2008-2009.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri