La carnea de pasare, situatia este cam aceeasi, anul trecut fiind aduse in tara 129,2 mii tone fata de 90,5 mii tone in 2003. Pentru aceste importuri, Romania a platit 69,7 milioane de euro, cu 18 milioane mai mult decat in anul precedent. In acelasi timp, exporturile de porc abia au atins 300 tone, iar cele de pasare, 3.800 tone. Cresterea importului este pusa pe seama scaderii productiei industriale, sustine Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC). "Din datele pe care le detinem, rezulta ca productia industriala a fost de 53% din cea inregistrata in 2003. Acestea sunt efectele unui an agricol foarte prost, care a dus la scaderea efectivelor de porci cu aproximativ 1,5 milioane de capete, ne-a declarat Visan. Acesta mai spune ca procesatorii romani de carne nu se tem de actiunea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor de a suspenda activitatea celor mai multe unitati din industria carnii din cauza nerespectarii normelor sanitare. In industria carnii de porc, doar 10 abatoare (1,7%) indeplinesc normele UE, iar in industria carnii de pasare, doar 6 din 40. "Nu ne temem de golul lasat in piata. Avem puterea de a face fata concurentei, a spus Visan. Insa, contrar opiniei reprezentantilor ARC, inchiderea a sute de unitati de procesare va favoriza patrunderea din ce in ce mai puternica a carnii din alte state pe piata romaneasca. In acest moment, productia interna nu acopera nici jumatate din necesarul intern de consum.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: