Farfuriile, vesela, oalele și tigăile în care pregătești masa trebuie curățate, iar acest aspect nu este negociabil. Cu toate acestea, modul în care le cureți este adesea supus dezbaterii.

Unii oameni sunt categorici în privința spălării de mână a vaselor, în timp ce alții nu-și pot imagina viața fără mașina de spălat vase. Pentru a-ți ușura alegerea, iată 5 mituri demontate despre mașina de spălat vase, care te-ar putea ajuta să iei decizia potrivită.

Mitul nr.1 - Mașina de spălat consumă multă apă

Probabil cel mai răspândit mit despre mașina de spălat vase se referă la consumul de apă. De multe ori, auzim că mașina de spălat consumă multă apă și din acest motiv unele persoane preferă să spele vasele la mână.

De fapt, spălarea manuală a vaselor poate consuma o cantitate mare de apă, în comparație cu mașinile de spălat vase mai performante. Cu toate acestea, pentru a economisi cu adevărat apă, trebuie să ai grijă ca mașina să fie pusă în funcțiune doar atunci când este complet încărcată.

Apoi, consumul depinde de marca și de modelul mașinii de spălat vase. Bineînțeles, o mașină de spălat vase modernă va fi mult mai eficientă decât un model mai vechi. Cele noi sunt concepute să încălzească și să folosească exact cantitatea de apă de care au nevoie pentru a curăța vasele în mod eficient.

În medie, funcționarea unei mașini de spălat vase consumă între 15-22 de litri de apă pentru un ciclu de spălare, conform unui studiu realizat de Universitatea Bonn din Germania. În același timp, spălarea manuală a aceluiași număr de vase va consuma, in medie, 103 litri de apă la un ciclu complet de spălare, conform aceluiași studiu. Prin urmare, ar putea fi util să obții o imagine de ansamblu detaliată a consumului de apă al mașinii tale.

Dacă ai crezut că masina de spalat vase consuma apa multă deoarece se umple cu lichid în timpul funcționării, nu este așa. În schimb, vasele sunt pulverizate prin mai multe cicluri, folosind o cantitate mică de apă care este reutilizată pe tot parcursul procesului.

Mitul nr. 2 - Mașina de spălat nu este deloc economică

O altă întrebare ce gravitează în jurul mașinilor de spălat vase este cât de multă energie electrică poate consuma mașina de spălat vase. Prin reducerea la minimum a apei utilizate, mașinile de spălat vase reduc și cantitatea totală de energie consumată pentru a le curăța. Acestea nu numai că îți economisesc timp și efort, dar reduc și consumul de energie.

De asemenea, răspunsul depinde și de o serie de factori, cum ar fi frecvența cu care pui mașina în funcțiune, programul pe care îl alegi, momentul din zi în care o pui în funcțiune, precum și marca și modelul mașinii de spălat vase.

Mașinile de spălat vase consumă aproximativ 1800 de wați per ciclu de spălare. Pentru a afla cât costă funcționarea mașinii tale de spălat vase, trebuie să știi câți wați necesită mașina de spălat vase pentru o spălare, câte ore o utilizezi și costul pe care îl plătești în medie pe kilowatt pe oră.

Dacă investești într-o mașină de spălat vase eficientă din punct de vedere energetic, ceea ce o face, de asemenea, foarte economică, atunci poți fi sigur că folosești cât mai puțină energie posibil. Consumul de energie al mașinii de spălat vase poate varia în cazul modelelor mai vechi, așa că verifică manualul mașinii pentru mai multe informații.

Mitul nr. 3 - Durează mult timp să speli vasele cu mașina de spălat

Ce poate fi mai eficient decât un aparat electrocasnic care spală vasele în locul nostru și o face mai eficient decât noi? Eliminând nevoia de a freca murdăria și grăsimea de pe farfurii, mașina de spălat vase ne ajută să obținem tacâmuri curate și farfurii strălucitoare prin simpla apăsare a unui buton.

Folosirea unei mașini de spălat vase poate economisi timp important în comparație cu spălatul manual al vaselor. Se pare că mai mult de o jumătate de oră din zi, în fiecare zi, poate fi economisită atunci când utilizezi acest electrocasnic aproape indispensabil.

Astfel, unul dintre avantajele majore ale unei mașini de spălat vase este că petreci mai puțin timp făcând curățenie după micul dejun, prânz și cină. În funcție de durata ciclului, mașina de spălat vase poate fi capabilă să spele o încărcătură completă de vase în doar 30 de minute.

Evident, acest lucru depinde de numărul de persoane care au servit masa și de cantitatea de vase murdare, dar, în general, asta înseamnă mai mult timp pentru a face ceea ce îți place, în loc să petreci timpul în bucătărie.

Mitul nr. 4 - Este mai eficient să speli vasele manual decât la mașină

De fapt, germenii de pe vase pot fi considerați un alt motiv pentru a nu spăla la mână. Cea mai fierbinte apă de la robinet pe care o suporți nu este, probabil, la fel de fierbinte precum cea pe care o poate obține mașina de spălat vase cu mecanismul său de încălzire internă.

Nu numai asta, dar buretele de bucătărie este un magnet pentru bacterii. Deși poți igieniza bureții de bucătărie în cuptorul cu microunde, nu toată lumea face acest lucru.

Asigură-te că interiorul mașinii de spălat vase este curat și că pompa nu este înfundată cu reziduuri. Acest lucru va elimina necesitatea de a rula mai multe cicluri ale mașinii de spălat pentru a obține vase curate. Apoi alege un detergent de calitate pentru a te asigura că vasele ies curate din prima, de fiecare dată.

Mitul nr. 5 - Merită să speli la mașină doar atunci când ai multe vase murdare

Există o diferență între a curăța vasele și a le dezinfecta. Pe de o parte, prima acțiune constă în îndepărtarea murdăriei alimentare de pe suprafața vasului, de obicei, cu ajutorul detergentului de vase și a spălării manuale.

Igienizarea, pe de altă parte, înseamnă eliminarea bacteriilor de pe suprafețe, lucru ce se poate întâmpla doar atunci când vasele sunt expuse la o temperatură ridicată, de obicei, peste 65°C. Unele mașini de spălat vase oferă setări sau cicluri care pot oferi acest nivel de căldură pentru a curăța în mod corespunzător murdăria de pe vase și a le igieniza, totodată.

Din cauza necesității temperaturilor ridicate, încercarea de a igieniza vasele atunci când speli la mână poate fi dificilă, deoarece mâinile tale nu vor putea rezista la aceste temperaturi. Beneficiile de igienă sunt de neegalat cu o mașină de spălat vase, deoarece aceasta poate atinge temperaturi semnificativ mai ridicate.

Așadar, mașina de spălat vase nu numai că te ajută să economisești timp și efort prețios atunci când vine vorba de curățenie, dar contribuie și la mediul înconjurător. Folosirea unei mașini de spălat vase este mai eficientă decât spălarea manuală, deoarece economisește mai multă apă și electricitate și timp petrecut în bucătărie.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri