Producatorul de medicamente Labormed a reusit sa obtina, in instanta, suspendarea platii clawback pentru primul trimestru al anului acesta.


In urma cu doua saptamani, Ozone Laboratories (al carei portofoliu de produse este detinut de Labormed), a reusit suspendarea platii taxei clawback pentru ultimul trimestru din 2011.

Atat Labormed, cat si Ozone Laboratories au fost reprezentate de casa de avocatura Stoica & Asociatii.

Suspendarea platii taxei va produce efecte pana la solutionarea unui proces – cel in care se cere anularea notificarilor primite de companiile farmaceutice.

Taxa clawback se calculeaza trimestrial in functie de o serie de informatii stabilite si comunicate de catre CNAS prin niste acte (numite notificari) catre fiecare companie farmaceutica in parte. Aceste acte sunt in prezent suspendate, adica nu produc efecte juridice. Notificarile pot fi anulate intr-o alta actiune in fata instantei.

Ce este taxa clawback?


Taxa clawback reprezinta o contributie trimestriala pe care producatorii si importatorii de medicamente trebuie sa o plateasca astfel incat sa fie acoperit intregul consum de medicamente compensate ce depaseste bugetul aprobat de Ministerul Sanatatii la inceput de an.

Contributia a aparut in octombrie 2009, iar la 1 octombrie 2011 a fost modificat modul de calcul al acesteia. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, producatorii si importatorii de medicamente, care au produse pe lista de compensate, trebuie sa achite aceasta taxa, calculata pe baza unei formule in care se iau in considerare cota de piata si cresterea vanzarilor.

Cum s-au facut calculele pentru primul trimestru


In primul trimestru al anului curent, deficitul din fondul special de compensare, adica suma ce a trebuit sa fie suportata, in diferite proportii, de producatorii/importatorii farmaceutici s-a ridicat la 97 de milioane de euro.

Deficitul rezulta nu doar dintr-o crestere reala a consumului in 2012 (diferenta intre consumul din trimestrul I 2012 si trimestrul IV 2011 este de circa 200 mil. lei), ci din faptul ca bugetul stabilit de stat pentru 2012 este unul evident insuficient, argumenteaza reprezentantii companiilor de medicamente.

Statul a bugetat pentru trimestrul I 2012 suma de 1,42 mld. lei in conditiile in care in trimestrul IV 2011 consumul real a fost de 1,68 mld. lei, potrivit acestora.

In plus, taxa este calculata luand in considerare pretul final al produselor farmaceutice, deci sunt incluse si toate adaosurile lantului de distributie, de la producator pana la punctul de vanzare (farmacie/spital) si TVA.

Ca urmare, in cazul majoritatii producatorilor, taxa ajunge in jurul proportiei de 50% din cifra de afaceri.

In situatia in care compania farmaceutica nu plateste taxa clawback, sanctiunea specifica, pe langa dobanzi, penalitati, este scoaterea medicamentelor acesteia de pe lista de compensate.

Sursa foto: site-ul Labormed.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri