Proiectul de act normativ prin care se ofera 8% din actiunile Petrom salariatilor companiei prevede vinzarea directa catre acestia si nu prin intermediul vreunei asociatii, a declarat ieri ministrul Economiei, Codrut Seres. Reglementarea va fi aprobata sub forma unei hotariri de guvern.

„Daca vinzarea s-ar fi putut face si prin intermediul asociatiei, ar fi trebuit sa fie cel putin o ordonanta de urgenta sau un nou proiect de lege“, a afirmat ministrul, care a mai spus ca proiectul de hotarire este redactat si va fi trimis spre avizare catre ministere. „Am agreat ca imediat dupa 1 mai, dupa eventualele observatii din partea reprezentantilor bancilor sau a altora, sa dam drumul acestui proiect“, a continuat ministrul.

Aceasta decizie pune capat disputei legate de destinatarul pachetului de 8% din actiuni destinat salariatilor. Cealalta varianta presupunea vinzarea catre Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa de liderul sindical Liviu Luca, urmind ca actiunile sa fie cumparate printr-un imprumut de la banca Credit Suisse FirstBoston, care, dupa ce vindea actiunile, ar fi urmat sa restituie banii salariatilor.

Cereri in nume propriu

Ministrul a mai confirmat ieri ca a primit cereri de cumparare a actiunilor din partea mai multor salariati, care au cerut acest lucru in nume personal, pe care le-a trimis Oficiului pentru Privatizare, institutia din cadrul ministerului care se ocupa cu acest proces.

Nu va fi interdictie la vinzare

Desi in piata a aparut zvonul ca salariatilor de la Petrom li se va interzice, pentru un numar de ani, sa vinda actiunile dobindite, consilierul ministrului, Mona Nicolaici, a negat ieri ferm aceasta ipoteza. „Nu e nicaieri stipulat asa ceva“, a spus Nicolici. Cu toate acestea, intentia se pare ca a existat. „Au fost discutii intre minister si Asociatia Salariatilor in care s-a ridicat problema interzicerii vinzarii actiunilor timp de doi ani. Asociatia a refuzat pe motiv ca ingradeste dreptul la societate, dar inca nu stim ce a decis Guvernul, pentru ca nimeni nu ne-a mai spus nimic“, a declarat Gheorghe Supeala, consilier in cadrul Petromservice. Salariatii Petrom vor cumpara actiunile la pretul de 5,25 de eurocenti bucata, de trei ori mai putin decit cotatia actuala de la Bursa.