Termica SA, somata sa achite facturi restante de peste 18 milioane lei

Producatorul de energie termica a municipiului Suceava, Bionergy SRL, a somat distribuitorul agentului termic, Termica SA, sa achite facturile restante de 18,4 milioane de lei si penalitati de 1,2 milioane de lei, in caz contrar energia furnizata urmand sa fie redusa cu inca 30%.

Directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, a declarat, marti, ca a transmis somatia de plata a creantei de 19,6 milioane de lei atat Termica SA, dar si spre stiinta administratorului judiciar al societatii si Primariei Suceava. "Solicitam ca pana in 13 ianuarie sa achite creanta, altfel, din 14 ianuarie urmeaza sa aplicam reducerea cu inca 30 la suta a energiei termice livrate", a spus Vasile Ilie, scrie Mediafax.

El a explicat ca s-a ajuns intr-un blocaj financiar din cauza Termica SA care nu si-a achitat facturile catre producator, si nici nu a respectat intelegerile privind plata unui cuantum din incasari, iar producatorul de energie termica nu are posibilitatea sa achizitioneze combustibil pentru functionarea centralei care, in prezent, nu mai functioneaza la capacitatea maxima.

"Termica SA este singura si deplina raspunzatoare pentru situatia actuala. Afecteaza interesele societatii noastre, dar cel mai grav ca afecteaza si interesele locuitorilor municipiului Suceava in plina iarna", a mai spus Vasile Ilie. Ilie a reamintit ca, in lunile noiembrie si decembrie, Bioenergy a consumat 12 milioane de lei pentru achizitionarea de combustibil (biomasa) pentru functionarea centralei, iar firma de distributie, Termica SA, si Primaria au achitat in ultima luna doar 0,6 milioane de lei.

Bioenergy furnizeaza energie termica la pretul de 116 lei gigacaloria, fiind printre cele mai mici preturi din tara. In prezent, in gestionarea sistemului de termoficare din municipiul Suceava exista un blocaj determinat de faptul ca firma care asigura transportul si distributia agentului termic, Termica SA, apartinand Consiliului Local, este in insolventa si este in administrare speciala, avand mari datorii fata de producatorul de energie termica, Bioenergy SRL, care reclama ca nu mai are fonduri pentru a achizitiona combustibilul necesar producerii agentului termic.

Citeste si:
PMB cumpara energie termica si de la alti furnizori in afara de ELCEN
Primaria Capitalei va cumpara...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Bioenergy a mai inchis centrala termica in luna octombrie timp de zece zile, iar la inceputul lunii decembrie a functionat o perioada la 60 la suta din capacitate, din cauza ca s-au acumulat mari datorii la furnizorii de combustibili care nu mai acceptau sa livreze biomasa pana cand nu achita cantitatea deja livrata.

Sursa foto: Calorifer/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri