Petrom mizeaza pe o crestere cu 20% a productiei zilnice de gaze naturale si gaz condensat din Kazahstan ca urmare a testelor efectuate la zacamantul Jusaly, informeaza un comunicat al companiei remis agentiei NewsIn. Potrivit Petrom, testele au demonstrat ca din zacamantul Jusaly (Kazahstan) se pot extrage zilnic pana la 200.000 mc de gaze naturale si 70 mc de gaz condensat.

"Intensificarea activitatilor de explorare si productie in Regiunea Caspica este extrem de importanta pentru noi, in vederea intaririi pozitiei de lider a companiei in Europa de Sud-Est. Intentionam ca pana in anul 2010 sa atingem o productie zilnica de 30.000 bep (barili echivalent petrol, n.red.) in Regiunea Caspica", a declarat membrul Comitetului Executiv al Petrom, responsabil de activitatile de explorare si productie, Werner Ladwein, citat de comunicatul companiei.

In conformitate cu strategia Petrom de extindere a activitatilor de explorare si productie in zona Marii Caspice, in decembrie 2005 a fost finalizata sonda de explorare South Rovnaya, in Kazahstan. Aceasta a fost forata la o adancime totala de 2.000 m, sub licenta de explorare Jusaly.

In 2006 au fost realizate probe de productie pe patru intervale productive diferite din Jurasic care au avut rezultate foarte bune. Comunicatul Petrom mentioneaza ca "dimensiunea descoperirii si potentialele activitati de exploatare sunt in faza de evaluare".

Urmatorul pas il constituie evaluarea acestei descoperiri, iar dezvoltarea acesteia va contribui la atingerea unui volum al productiei zilnice de 30.000 bep in regiunea Caspica, obiectiv stabilit in strategia noastra pana in 2010. Urmare a acestui nou succes, productia curenta in Kazahstan ar putea creste cu circa 1.000 bep pe zi," a adaugat Ladwein. Petrom deruleaza operatiuni de explorare si productie in patru zone din Kazahstan.

Contractul de explorare si productie pentru perimetrul Jusaly a fost semnat in martie 1999, perioada de valabilitate a concesiunii fiind de 25 de ani, dintre care 5 ani pentru explorare si 20 de ani pentru faza de productie. In mai 2005 faza de explorare a fost extinsa pentru alti doi ani, pana in septembrie 2007. Dimensiunile actuale ale concesiunii sunt de 20.872 km patrati.

Obiectivele Petrom pana in 2010 in segmentul de explorare si productie vizeaza stabilizarea productiei zilnice la 210.000 bep in Romania, cresterea ratei de inlocuire a rezervelor la 70% si extinderea operatiunilor in Regiunea Caspica. Investitiile pentru explorare si productie se vor ridica la 300 milioane de euro anual. Numai in activitatea de explorare se vor investi circa 100 milioane de euro pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri