Acolo unde sunt amplasate, bazele americane genereaza dezvoltare regionala, mai ales ca yankeii investesc in infrastructura care trebuie sa ajunga la standarde US Army. Estimarile arata ca, anul viitor, guvernul american va aloca 60 mil. dolari pentru bazele din Romania
Pe langa beneficiile evidente, in diverse parti ale lumii s-au inregistrat si destule incidente neplacute legate de prezenta militarilor in zona, lucru care poate fi valabil si in Romania. Dobrogenii ii vor primi cu bratele deschise pe americanii asteptati si de parintii lor, sperand ca acestia vor pune umarul la ajutorarea economiei locale.Cele cateva contingente care au mai fost in zona au lasat localnicilor o impresie cat se poate de favorabila.

In cadrul vizitei facute in 6 decembrie 2005 la Bucuresti, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a semnat impreuna cu ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu asa-numitul acord de acces prin care Romania isi dadea acceptul pentru amplasarea bazelor americane pe teritoriul sau.

Intelegerea este prima de acest fel dintre Statele Unite si o tara est-europeana si s-a realizat dupa zece luni de negocieri. Acordul asaza Romania in circuitul securitatii globale, a declarat atunci presedintele Basescu. Acordul viza ca locatii baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, baza de antrenament Babadag, zona de antrenament Cincu si zona de antrenament Smardan.

Basescu a mai spus ca, din punctul de vedere al Romaniei, amplasarea facilitatilor militare ale SUA in tara noastra reprezinta o confirmare a faptului ca "Armata romana a ajuns la un potential in care poate fi un partener al SUA, pastrand proportiile, iar celelalte structuri de securitate din Romania pot coopera la cel mai inalt nivel cu cele similare din SUA".

"In acelasi timp, acest lucru inseamna credibilitate politica din punctul de vedere al Romaniei. Toate acestea au fost posibile pentru ca in relatiile bilaterale a existat de la inceput onestitate, corectitudine, iar Romania si-a respectat mereu angajamentele in relatia cu SUA. Mai este un element, cel mai pretios al relatiilor bilaterale, si anume acceptarea de catre poporul roman a prezentei militare americare in Romania", a mai declarat presedintele.

Dezvoltarea regionala

Dupa declansarea "razboiului impotriva terorismului" Statele Unite au declansat o campanie agresiva de infiintare de baze militare in zone considerate "fierbinti" ale globului. Astfel, conform datelor Departamentului Apararii, Statele Unite au capacitati militare in aproape 60 de tari si teritorii autonome, SUA fiind in plin proces de extindere a bazelor sale in America Latina si zona Caraibelor. Dupa 11 septembrie America a infiintat baze militare gazduind peste 60.000 de militari in Afganistan, Pakistan, Kirgistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Qatar, Kuweit si Turcia.

Istoria arata ca prezenta bazelor militare americane in diferite tari au adus, pe de o parte beneficii tarilor sau zonei unde au fost amplasate si pe de alta parte si destul de multe neajunsuri, lucru ce se poate intampla si in Romania.

In ceea ce priveste beneficiile, lucrurile sunt destul de clare prezenta americanilor intr-o anumita zona aducand stabilitate si o revigorare a economiei locale, armata americana incheind contracte cu producatori de alimente locali, cu producatori de materiale de constructie, cu producatori de textile, cu societatile ce livreaza curent, combustibil, apa, gaze.

Diverse companii americane ar putea de asemenea veni sa investeasca in tara noastra, prezenta armatei SUA fiind o garantie de stabilitate. Si in ceea ce priveste rata somajului tara noastra si in special judetul Constanta ar avea de castigat, bazele americane antrenand angajarea de forta de munca.

Si sectorul serviciilor va avea de castigat. Astfel restaurantele, fast-food-urile, cluburile de petrecere a timpului liber din zona, ba chiar si firmele de curatenie ce, probabil, vor fi selectate pentru intretinerea bazelor vor avea de asemenea de castigat.

O alta oportunitate pentru oamenii de afaceri ar fi celebrele PX-uri, adica magazine cu circuit inchis plasate in baze la care au acces numai militarii si personalul auxiliar. Administrarea acestor magazine care practica un adaos comercial modic este facuta de firme selectate prin licitatie. In sfarsit, in majoritatea zonelor globului unde armata americana a infiintat baze, infrastructura rutiera a avut de castigat fiind reparata pe banii Guvernului SUA.

Neajunsuri numeroase si de rasunet

Pe de alta parte amplasarea unei baze americane intr-o anumita tara a adus si destule neajunsuri. Astfel infiintarea unei baze americane in Arabia Saudita a fost privita de unii sauditi ca pe o ocupare a teritoriilor sfinte de catre cruciati, teritoriile trebuind a fi recuperate cu orice pret, se arata intr-un articol al publicatiei americane The Editors.

Perceptia asupra bazelor americane ca o amenintare la adresa suveranitatii nationale este larg raspandita in tarile gazda pentru simplul motiv ca prezenta acestor baze aduce cu sine o interventie in politica nationala a unei tari, mai considera publicatia americana. Ba chiar in raportul din 1970 al Subcomisiei Senatoriale de Tratate si Angajamente cu Strainatatea, la pagina 20 se afirma "Bazele din strainatate, prezenta militarilor din armata Statelor Unite, planurile comune, exercitiile comune sau programele de asistenta militara in exces... toate garanteaza o anumita implicare a Statelor Unite in afacerile interne ale Guvernului tarii gazda".

Astfel prezenta acestor baze da nastere in mod frecvent la proteste sociale majore in tarile gazda. De exemplu pana la retragerea trupelor americane din Filipine in 1992, prezenta lor acolo era privita ca o ramasita a colonialismului american generand manifestatii sociale continue de protest.

Un alt caz este cel al fetitei japoneze violate de doi soldati americani in Okinawa care a declansat proteste violente ale populatiei oripilate de cumplitul act. Oricum protestele conduse de o organizatie feminista nu erau legate numai de comiterea acestui act. Conform ziarului japonez Nihon Keizai Shimbun intre 1972 si 1995 s-au inregistrat 4.716 infractiuni, aproape una pe zi, in care au fost implicati soldati americani.

Intelegerea dintre Japonia si SUA care se refera la functionarea bazei de la Okinawa permite autoritatilor americane sa refuze deferirea suspectilor americani justitiei din Japonia astfel ca doar putini soldati suspecti de comiterea unor infractiuni au suferit rigorile legii, se mai arata in publicatia japoneza.

Un alt exemplu celebru este al bazei Guantanamo din Cuba unde se presupune ca s-ar fi torturat prizonieri din Afganistan ceea ce a dus la ample proteste internationale, SUA fiind acuzate de multe organizatii neguvernamentale ca nu respecta drepturile omului. Avand in vedere beneficiile cat si neajunsurile implicate este Romania pe deplin constienta de ceea ce presupune venirea americanilor? Ramane de vazut.

Dobrogea, pregatita sa-i primeasca pe americani

Locuitorii Dobrogei sunt pregatiti sa-i intampine cum se cuvine pe reprezentantii armatei SUA, mai ales ca venirea lor ar putea insemna revigorarea economiei locale. Cei mai incantati sunt locuitorii Babadagului care au mai avut de-a face cu soldatii americani.

"Ii vom primi ca pe orice client, cu bratele deschise fara nici o reticenta", spun proprietarii Cabanei Tineretului din localitatea tulceana, adaugand referitor la americani ca sunt "pasnici, bucurosi, apropiati si fara probleme". "Daca vor trece pragul localului nostru, americanii vor fi intampinati cu mancare traditionala si berbecut la protap. Vom face si o serata cu specific pentru ei", ne-a declarat Mihai Manzala, sef de unitate la restaurantul cu specific romanesc "Doi iepurasi".

Manzala ii cunoaste bine pe americani pentru ca au mai venit pe la restaurantul pe care-l conduce. El spune despre ei ca "sunt super de treaba, maleabili si deloc scortosi". Cifra de afaceri a restaurantului ar putea creste cu 20-30% odata cu amplasarea unei baze americane la Babadag, crede Manzala.

Enel Electrica Dobrogea este pregatita sa ofere energie electrica pentru bazele americane. In ceea ce priveste aeroportul acesta, dispune de o linie separata de curent. Daca americanii mai doresc energie electrica si pentru altceva ei vor face o solicitare iar Enel Electrica poate da curs acesteia, ne-a declarat domnul Cosug director adjunct in cadrul companiei. Acesta a mai adaugat ca, in ceea ce priveste distributia de energie electrica, compania pe care o reprezinta are monopolul pe zona Dobrogea, dar americanii pot alege orice furnizor de energie electrica doresc.

60.000.000 de dolari numai in 2007

Locurile alese pentru amplasarea bazelor americane sunt baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, baza de antrenament Babadag, zona de antrenament Cincu, zona de antrenament Smardan. De asemenea, este posibil ca alte 6 baze militare ultramoderne, cu spatii suficiente de antrenamente si utilitati, sa fie amenajate pe teritoriul tarii pana in 2015. Posibile locatii - Topraisar (Constanta), Gearmata Centru 95 Bacau si Otopeni Militar.

Conform unor surse US Army ar putea investi in aceste baze numai pana in 2007 circa 60.000.000 de dolari. Aeroportul International Mihail Kogalniceanu (LRCK) a beneficiat de investitii, extinderi si modernizari in valoare de peste 30 de milioane de dolari, sustinute de fortele americane in timpul sederii lor pe acest aerodrom, in special in timpul si imediat dupa razboiul din Golf din 2003. Micii intreprinzatori din Kogalniceanu au simtit deja cu ceva ani in urma gustul banilor americani in timpul razboiului din Golf, cand in zona au fost cantonati pana la 7.000 de soldati. Si administratia locala a vazut ca poate castiga de pe urma armatei SUA acestia au reparat drumurile si au dat bani si pentru renovarea unei scoli.

Aproximativ 10.000 de militari americani si membrii familiilor acestora, numarand 13.800 de persoane s-ar putea muta in Romania. Impactul social al acestor baze poate fi prevazut ca unul important. In Germania, la Offenbach, a functionat o baza militara americana si pana la desfiintarea acesteia, circa 70% din locuitori lucrau pe linie de servicii pentru militarii americani si familiile acestora. Dupa desfiintarea bazei, orasul a devenit practic mort.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri