Mittal Steel controleaza circa 80% din productia si distributia de otel din Romania, se arata in comunicatul remis NewsIn de institutie, care asteapta punctele de vedere ale companiilor, activitatea carora ar putea fi afectata de aceasta tranzactie, pana in 24 septembrie.

Grupul controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal a achizitionat in 2001 combinatul siderurgic Sidex la Galati, caruia i-a schimbat intre timp numele in Mittal Steel Galati, iar in 2004 grupul a achizitionat inca trei unitati de productie in Romania - Tepro Iasi, Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara, carora le-a schimbat numele in Mittal Steel Iasi, Mittal Steel Roman si Mittal Steel Hunedoara, respectiv. Anul trecut, Mittal Steel a devenit si actionarul majoritar al operatorului portuar Romportmet din Galati, folosit de combinatul siderurgic pentru livrari maritime si fluviale.

Arcelor nu are inca activitati de productie in Romania, desi compania a anuntat acum doua luni ca va deschide la Topoloveni, in apropierea uzinei Dacia de la Mioveni, un centru de prelucrare a produselor din otel impreuna cu firma spaniola Bamesa.

Arcelor a acceptat in iunie, dupa sase luni de negocieri inversunate, oferta imbunatatita de preluare inaintata de Mittal, in valoare de 25,6 miliarde de euro, iar fuziunea celor mai mari doi producatori de otel din lume va crea un gigant al industriei siderurgice, de trei ori mai mare decat cel mai apropiat rival.

Negocierile dintre cele doua companii au fost dificile, in primul rand datorita ostilitatii conducerii Arcelor, care a refuzat o serie de oferte, considerand initiativa Mittal ca pe o incercare de preluare ostila. Dar actionarii minoritari de la Arcelor au reusit sa-si impuna punctul de vedere, fortand negocierile cu compania indiana si blocand discutiile asupra unei fuziuni cu producatorul rus Severstal.

Compania gigant care va rezulta din fuziunea Mittal Steel si Arcelor se va numi Arcelor-Mittal si va avea sediul central in Luxembourg. Compania va produce 10% din necesarul mondial de otel si va avea o cifra de afaceri de peste 55 de miliarde de euro.