Tintele principale de extindere ale Rompetrol sunt Ucraina, Bulgaria si Georgia, in conditiile in care, in prezent, grupul detine circa 22-23% din piata romanesca, 12% din cea bulgareasca si 15% din piata Georgiei potrivit vicepresedintelui Grupului Rompetrol, Adrian Petru
"Intentionam sa ne extindem spre Ucraina si Georgia in continuare, iar in momentul de fata avem 12-13% din piata de retail carburanti din Romania si 10% din piata en-gros, in timp ce in Bulgaria detinem 12% din volumele vandute pe piata in perioada 2005-2006", a afirmat Petrus, citat de NewsIn.

Potrivit oficialului Rompetrol, planurile de expansiune in Bulgaria vizeaza inlocuirea distribuitorilor en-gros prin construirea unui lant de benzinarii. in Georgia "detinem o pozitie relativ buna, avem peste 15% din volumele desfacute pe piata", a completat Adrian Petrus. Vicepresedintele Rompetrol a mai aratat ca grupul a deschis recent filiale in Ucraina si Georgia, pentru a-si consolida pozitia pe aceste piete.

Potrivit reprezentantului Rompetrol, Romania poate deveni, in urmatorii trei-cinci ani un hub regional pentru ca detine o capacitate de rafinare foarte importanta si pentru ca are experienta.

In opinia lui Petrus, introducerea noilor standarde Euro 5 inseamna investitii mai mari, care vor fi dublate de preturi mai mari ale carburantilor. De asemenea, reprezentantul Rompetrol estimeaza ca in urmatoarea perioada consumul de motorina va depasi consumul de benzina. De aceea, Grupul Rompetrol, anticipand tendintele de pe piata, doreste ca in urmatorii ani sa produca 40% motorina, in loc de 36%, cat produce in prezent, a explicat Petrus.

"In momentul de fata Petromidia produce 36% motorina si 30% benzina. Prin investitiile pe care le face in marirea capacitatii de rafinare, intentionam sa producem 40% motorina, aplicat unei cantitati procesate de 4,8 milioane de tone si nu de 3,6 milioane de tone, cat rafinam in momentul de fata".

Petromidia a modernizat instalatia hidrofinare petrol reactor si motorina, ceea ce permite producerea exclusiva de motorina Euro 4 si Euro 5. Modernizarea presupune inlocuirea reactorului instalatiei cu unul de dimensiuni superioare, care va determina majorarea capacitatii de hidrofinare cu 30%. Rompetrol a investit 3,5 milioane de dolari din fonduri proprii in modernizarea instalatiei de hidrofinare, proiect demarat in urma cu mai bine de un an.

In ceea ce priveste cresterea preturilor internationale ale titeiului, reprezentantul Rompetrol considera ca in urmatorii doi ani pretul petrolului nu va atinge valori mai mari de 70-80 dolari pe baril. El a criticat inertia autoritatilor in a acorda stimulente fiscale pentru producerea de biocarburanti.

Petrus a prezentat scenarii de dezvoltare a pietei petrolului din Romania si a spus ca, pe termen scurt si mediu, nu anticipeaza o crestere a capacitatii de rafinare prin investitii greenfield "ci mai degraba o deblocare a unor capacitati existente".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri