Managementul riscului, guvernanta, strategia si reducerea costurilor sunt principalele preocupari ale consiliilor de administratie din Romania in urmatoarea perioada, in timp ce inovatia nu se regaseste intre prioritati, iar coruptia ramane un punct important pe agenda sefilor de companii, potrivit raportului EMEA 360 Boardroom Survey realizat de Deloitte.

Sondajul prezinta punctele de vedere a 271 directori non-executivi din 20 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa(EMEA), inclusiv Romania. Studiul se concentreaza, in special, asupra a sase aspecte ale guvernantei corporative: strategie si risc, inovatie, securitate cibernetica, remuneratia executivilor seniori, succesiunea si talentele, performanta si evaluarea membrilor consiliilor de administratie.

"Principalele preocupari ale consiliilor de administratie din Romania in ultimele 12 luni au fost structura organizationala, eficienta si managementul operational. Coruptia este considerata ca fiind la un nivel ridicat si va ramane ridicata si in perioada imediat urmatoare. Temele cele mai importante pentru urmatoarele 12-24 luni sunt managementul riscului, guvernanta si strategia. Reducerea costurilor continua sa fie un subiect decisiv pe agenda membrilor consiliilor de administratie in perioada urmatoare", a declarat Zeno Caprariu, director in cadrul Deloitte Romania.

Securitatea cibernetica este importanta, dar nu suscita destul interes

Conform sondajului, securitatea cibernetica a devenit o tema tot mai importanta pentru directorii non-executivi din regiunea analizata. Pe o scara de la 1 la 5 privind gradul de constientizare a riscului cibernetic (1 fiind punctajul cel mai mic), 48% dintre respondenti au acordat un punctaj ridicat, in timp ce 20% au acordat unul scazut (1 sau 2).

In pofida importantei sale, mai putin de jumatate dintre respondenti au mentionat ca organizatia lor are, in momentul de fata, un plan de actiune in privinta securitatii cibernetice. Doar 5% au spus ca organizatia lor a nominalizat un membru al consiliului de administratie ca expert in ceea ce priveste securitatea cibernetica, restul considerand fie ca aceasta problema nu tine de competenta consiliului de administratie, fie ca echipa executiva se ocupa de acest aspect.

Citeste si:
Sondaj: 4 din 10 romani se uita in telefon cand traverseaza strada
Sondaj: 4 din 10 romani se...

Inovatia castiga teren in regiune, dar nu este prioritara in Romania

Rezultatele sondajului arata ca inovatia ocupa un loc important pe agenda membrilor consiliilor de administratie, 60% dintre acestia acordandu-i un punctaj de la 4 la 5. Cu toate acestea exista diferente semnificative intre tari: in Germania, Irlanda si Italia, unde exista un mesaj guvernamental clar pro inovatie si o cultura a antreprenorialului, inovatia este importanta pentru companii. Inovatia este, de asemenea, esentiala pentru industria farmaceutica si tehnologie, media si telecom, dar mai putin importanta in constructii, energie si resurse.

In Austria, Romania, Africa de Sud si Elvetia, inovatia nu este prioritara pe agenda consiliilor administrative.

"Sondajul arata ca, desi membri consiliilor de administratie gasesc inovatia drept prioritara, constientizarea importantei acesteia in cultura organizationala pare sa fie un proces dificil si de durata", a adaugat Zeno Caprariu.

Citeste si:
Iubita lui Marian Oprisan, PSD, angajata pe mii de euro la ASF
Iubita lui Marian Oprisan,...

Inovarea de produs a fost aria care a primit cea mai mare atentie din partea membrilor consiliilor de administratie (63%), urmata de inovarea modelului de afaceri, cu 49%. Inovatia in zona digitala este si ea o prioritate pe lista consiliilor administrative ale companiilor (47%). Doar 9% dintre respondenti au mentionat ca organizatia lor nu are un plan de inovare, iar alti 6% au indicat ca planul de inovare este in curs de pregatire, potrivit studiului Deloitte. Majoritatea raspunsurilor au venit de la persoanele intervievate in Austria, Romania si Orientul Mijlociu.

Potentialul disruptiv al digitalizarii

Evolutia si utilizarea fara precedent fac ca digitalizarea sa devina tot mai importanta. Data analytics, Internet of Things, robotica si alte inovatii au creat posibilitati tehnologice noi care influenteaza toate industriile.

Noi jucatori digitali isi fac aparitia in multe sectoare industriale traditionale, iar aceasta combinatie este de o importanta strategica pentru companii si, de aceea este de asteptat sa ocupe un punct important pe agenda membrilor consiliilor de administratie.

"Digitalizarea si potentialul sau disruptiv asupra afacerilor este un subiect tot mai important pentru membrii consiliilor de administratie, plasandu-se in topul agendei consiliilor de administratie in perioada urmatoare", a spus Zeno Caprariu.

Citeste si:
O noua tipologie de consumatori in industria de lux, Henry
Companiile de bunuri de lux...

Diversitatea in consiliile de administratie

Intrebati despre viitoarele aptitudini necesare intr-un consiliu de administratie, cel mai des mentionate au fost experienta practica in industrie (74%) si factori care au legatura cu tintele de dezvoltare ale organizatiei. Cu toate ca cerintele privind aptitudinile sunt la latitudinea consiliului de administratie, alte criterii care vizeaza diversitatea pot fi impuse de catre lege sau prin codul de guvernanta corporativa (in special cerinte care au legatura cu genul).

La intrebarea privind criteriile folosite in selectarea membrilor consiliului de administratie, 70% dintre respondenti au mentionat calificarile profesionale, 55% genul si 45% internationalizarea organizatiei si a membrilor consiliului sau.

"In Romania, diversitatea de gen nu este un factor semnificativ in selectarea membrilor consiliilor de administratie. Am observat, totusi, ca genul este un factor important in tarile in care exista prevederi legale in acest sens sau in care au fost luate masuri puternice pentru a promova diversitatea de gen in companiile publice", a adaugat Zeno Caprariu.

Factori de succes pentru un consiliu de administratie eficient

In general, un consiliu de administratie eficient se poate construi doar dupa o analiza mai atenta a urmatorilor factori: cunostinte individuale, precum si caracterul si abilitatea de a-si pune in valoare punctele forte alaturi de ceilalti membri, astfel incat echipa rezultata sa fie mai buna decat fiecare individ in parte.

Respondentii au mentionat ca pentru a avea un consiliu de administratie eficient e nevoie de experienta (32%), diversitate (28%), cunostinte (23%), strategie (22%) si transparenta (22%).

"Experienta, cunostintele si concentrarea asupra strategiei sunt factorii-cheie pentru un consiliu de administratie eficient in Romania", a concluzionat Caprariu.

Interviurile pentru acest studiu au avut loc in perioada februarie – martie 2016.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Companii de paza amendate pentru trucarea unei licitatii Romsilva