Importurile de gaze ale Romaniei au fost aproape de zero in primele luni ale anului acesta, insa au inceput sa creasca in ultimul timp pentru ca gazele din import au preturi mai mici decat cele din productia interna , a declarat vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul energiei, Emil Calota.

”El (importul de gaze, n.r.) de fapt acum s-a resuscitat, pentru ca au aparut oferte mai bune comercial de gaze de import”, a spus Calota, intr-o conferinta de presa, conform News.ro.

Pretul pe piata spot cu livrare vineri este de aproximativ 58 de lei /MWh, pe bursa de gaze de la Baumgarten, in timp ce consumatorul casnic din Romania are un pret reglementat de 60 de lei / MWh. In plus, producatorii interni de gaze naturale platesc o suprataxa calculata la un pret de minimum 72 de lei /MWh, conform legislatiei in vigoare, ceea ce practic ii impiedica pe acestia sa vanda consumatorilor non-casnici la preturi sub aceasta valoare, de 72 lei/MWh.

”Cresterea procentului de import este datorat pretului mai convenabil pe care piata internationala il ofera fata de pretul din Romania”, a mai spus vicepresedintele ANRE.

In privinta evolutiei importului de gaz al Romaniei in a doua jumatate a anului, reprezentantul ANRE spune ca estimarile sunt greu de furnizat, pentru ca datele comerciale pe care furnizorii le au privind gazul de import sunt confidentiale.

”Am anticipat inca din primavara ca evolutia acestor preturi va urma intarzierea normala de circa sase luni evolutia cotatiilor pietei de titei, scadere. Avem informatii de natura comerciala, dar confidentiale, vizavi de contractarea unor cantitati de gaze de import pana la sfarsitul trimestrului intai 2017. Ele spun ca pretul gazului de import va fi competitiv sau, cum e in prezent, chiar mai scazut decat pretul reglementat, chiar daca statul roman a inghetat pretul de achizitie in perioada 1 iulie 2016 - 31 martie 2017 la 60 de lei pe MWh”, a mentionat Calota.

Potrivit estimarilor transportatorului de gaze Transgaz, gazele importate de Romania, prin intermediari, din Rusia, ar putea ajunge sa asigure aproape o treime din consumul total al Romaniei luna viitoare (32,7%). In septembrie 2015, importurile au avut o pondere de doar 0,03% in totalul cererii interne de gaze. Pentru august, Transgaz estima o pondere de 18% a importurilor in total consum.

Calendarul de liberalizare a pretului gazelor naturale pentru populatie din productia interna a fost suspendat pana la 31 martie 2017, ceea ce echivaleaza cu inghetarea pretului la nivelul de 60 lei/MWh, printr-o decizie adoptata in iunie de Guvern.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri