Rompetrol are posibilitatea sa produca 60.000 de tone de biodiesel, din luna agust a anului viitor, cu conditia ca si statul roman sa-i stimuleze pe cei care fac investitii in acest domeniu, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Cosmin Cocean.

"Avem discutii cu Ministerul Economiei pentru a stabili o strategie de productie si consum a biocombustibilului", a precizat Cocean, citat de NewsIn.

In ultimul an, mai multi investitori romani si straini si-au manifestat interesul pentru productia de biodiesel in Romania. Printre acestea se numara Ulerom Vaslui, firma detinuta de omul de afaceri Adrian Porumboiu. De asemenea, un grup de investitori spanioli intentioneaza sa aloce18 milioane de euro pentru deschiderea unei unitati de productie in judetul Iasi.

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, declara ca statul se va implica si va oferi facilitati celor care doresc sa investeasca in productia de biodiesel.

Potrivit normelor europene, toate tarile europene, inclusiv Romania, trebuie sa ia masuri pentru inlocuirea benzinei si motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in acest an si 20% in anul 2020.