Rompetrol a anuntat lansarea Efix, un nou carburant care corespunde normelor de poluare Euro 4 - norme care vor deveni obligatorii in Romania de la 1 ianuarie 2007. Noul tip de carburant a fost testat atat in laborator, cat si in trafic, de institute internationale de specialitate.

“Este binecunoscut faptul ca folosirea unui carburant nepotrivit se reflecta in comportamentul la drum al masinii, dar si in buzunarul soferului, obligat sa cheltuiasca sume importante pe reparatii si piese de schimb. in plus, toate acestea costa timp si nervi”, a afirmat directorul general al Rompetrol Downstream, Paul Pop.

Testele de laborator efectuate pentru stabilirea efectului coroziv al carburantilor au situat Efix pe cea mai inalta pozitie, potrivit producatorui, din cele sapte prevazute in sistemul NACE (The National Association of Corrosion Engineers) de clasificare si, respectiv, pe nivelul A, corespunzator unei benzine 100% necorozive.

Efix se va comercializa in toate cele peste 260 de benzinarii pe care le opereaza Rompetrol Downstream (proprii, Partener si Express). In plus, incepand din aceasta luna, in vederea respectarii cerintelor de aliniere la normele Uniunii Europene, in reteaua Rompetrol vor fi gasite doar produse conforme cu standardul de poluare Euro 4.

Astfel, vor fi disponibile 5 sortimente de carburanti: Premium E4 (benzina cu cifra octanica 95, standard Euro 4), Efix (benzina fara plumb cu cifra octanica 95, standard Euro 4 si cu rol de protectie a motorului), Super Euro 98 (benzina fara plumb cu cifra octanica 98, standard Euro 4), motorina Super Euro 4 si Efix Diesel (standard Euro 4 si rol de protectie a motorului).Toate produsele sunt certificate si avizate de Registrul Auto Roman (RAR).

Rompetrol Downstream prognozeaza atingerea unei cifre de afaceri de aproximativ 685 milioane dolari la sfarsitul lui 2006, in crestere cu 37% fata de 2005. Grupul Rompetrol a incheiat primele sase luni ale anului cu o pierdere financiara de sase milioane de dolari.

Cu toate acestea, grupul Rompetrol a realizat in primul semestru al anului o cifra de afaceri consolidata de 2,7 miliarde de dolari, nivel care depaseste atat valoarea inregistrata in primele sase luni ale anului trecut (1,06 miliarde de dolari), cat si rezultatul obtinut in intregul an 2005 (de 2,4 miliarde de dolari).